Nu ska ny generalsekreterare rekryteras

Wanja Lundby-Wedin

Wanja Lundby-Wedin hoppas att kyrkomötet röstar för en sekretess vid rekrytering till höga chefstjänster. Annars är risken att färre söker tjänsten som generalsekreterare, anser hon. Foto: Mikael M Johansson 

“Det är en av de tyngsta positionerna vi har i samhället”, säger Wanja Lundby-Wedin, förste vice ordförande i kyrkostyrelsen, om rekryteringen av ny generalsekreterare för Svenska kyrkan. Kyrkomötets beslut blir avgörande.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Wanja Lundby-Wedin

Wanja Lundby-Wedin hoppas att kyrkomötet röstar för en sekretess vid rekrytering till höga chefstjänster. Annars är risken att färre söker tjänsten som generalsekreterare, anser hon. Foto: Mikael M Johansson 

En ny generalsekreterare för Svenska kyrkan ska rekryteras. Helén Ottosson Lovén, nuvarande generalsekreterare, ska gå i pension sommaren 2024, efter drygt 13 år på posten.

Helén Ottosson Lovén

Ansvariga för rekryteringen är Wanja Lundby-Wedin, förste vice ordförande i kyrkostyrelsen, tillsammans med Daniel Tisell, andre vice ordförande i kyrkostyrelsen. De arbetar tätt tillsammans med ärkebiskop Martin Modéus i frågan.

– Det är en av de tyngsta positionerna vi har i samhället och en av de största rekryteringarna vi gjort på många år. Rollen omfattar en oerhörd bredd, både inomkyrkligt och i sitt företrädarskap, säger Wanja Lundby-Wedin.

Beslut till sommaren 2024

Ytterst är det kyrkostyrelsen som kommer fatta beslut om vem som får jobbet som ny generalsekreterare och Wanja Lundby-Wedin berättar att beslut fattas inför sommaren 2024. 

Vid rekryteringen kommer de ansvariga initialt lägga stor vikt vid sökandes kompetenser, snarare än själva personligheten.

Vilka kompetenser söker ni?

– I frågan om chefskap är det viktigt att det är någon som är van vid att leda stora organisationer. Det är många kompetenser som krävs och att personen har erfarenhet av Svenska kyrkan.

Kyrkostyrelsen föreslår årets kyrkomöte att det till kyrkoordningens 54:e kapitel, som behandlar undantag i offentlighetsprincipen, ska läggas ett förbud mot att röja uppgifter som kan avslöja en enskild kandidats identitet vid anställning av chefen för kyrkokansliet, Svenska kyrkans generalsekreterare. 

"Kan det skada förtroendet"

Wanja Lundby-Wedin anser att om kyrkomötet säger nej till kyrkostyrelsens förslag kan det leda till att färre vågar söka tjänsten. 

– Jämför vi med större rekryteringar i näringslivet och i det offentliga, sitter de sökande oftast på andra viktiga positioner. Om det blir känt att de visat intresse för en annan tjänst, men inte fått den, kan det skada förtroendet för dem i deras nuvarande tjänst.

Wanja Lundby-Wedin tror att en helt öppen rekryteringsprocess skulle leda till en offentlig uthängande debatt om de sökande. Men samtidigt är det inte tal om att rekryteringen skulle ske i det fördolda.

– Det är viktigt att det finns transparens gentemot styrelsen som ska fatta beslut. 

Då annonseras tjänsten

Vid kyrkostyrelsens sammanträde den 17 november kommer ett utomstående rekryteringsbolag som ska vara behjälpligt i processen att presenteras för övriga kyrkostyrelsen. Wanja Lundby-Wedin berättar att bolaget har vana av chefsrekryteringar inom Svenska kyrkan och civilsamhället. Senast efter mötet med arbetsutskottet den 5 december kommer tjänsten att annonseras ut.

– Det är en sådan position som inte är helt enkel men jag tror att det är många som är intresserade av rollen.