Det är enheten för kulturarvsstöd som kommer att sätta samman gruppen som ska ta fram informationsmaterialet, som förutom stölder också kommer att ta upp frågor om brandskydd.
Den kommer att bestå av personer från Svenska kyrkans alla tre nivåer – men kommer också att samverka också med experter från bland annat kulturarvsvårdande myndigheter, polis och tull.
– Det kommer att bli en liten och effektiv grupp, säger byggnadsingenjör Ann-Catrin Johansson, som tillägger att ”en första leverans” väntas komma nästa år.
Att skydda kulturhistoriskt värdefulla föremål kan innebära en inskränkning i tillgängligheten till kyrkorna. Det är en av frågorna som kommer att diskuteras.
– Det är en balansgång, och vi kommer att förhålla oss till gällande regelverk inom ramen för Svenska kyrkans förvaltarskap inför framtagande av riktlinjer, säger Ann-Catrin Johansson.
– Rent tekniskt finns oftast lösningar för de flesta föremål i församlingarnas lokaler som kan öka säkerheten – anpassade montagelösningar och monterlösningar, larmsystem, väl genomtänkt placering, hög kompetens och medvetenhet hos personal avseende förebyggande- och insatsstrategier.
Det kan också handla om att se över vad som ställs ut.
– Måste det alltid vara originalföremålet som ställs ut, eller är en kopia ett bättre alternativ ibland? De allra flesta tycker nog att det är okej att inte exponera alltför uppenbart stöldbegärliga originalföremål om de av olika skäl svårligen kan ges ett fullgott skydd i förhållande till sitt unika kulturhistoriska skyddsvärde.
Efter kuppen i Strängnäs gick länsstyrelsen i Sörmland ut med att de skulle kräva en viss typ av skåp som har hög säkerhetsklassning, 4–5. Men det kravet saknade stöd i myndighetens tillsynsansvar, menade Riksantikvarieämbetets verksjurist Anna Barkin i en intervju med TT:
– Det är upp till Svenska kyrkan.
Däremot får Riksantikvarieämbetet komma med föreskrifter. I kulturmiljölagen står det att inventarier av kulturhistoriskt värde, som hör till kyrkobyggnad eller annan kyrklig byggnad, kyrkotomt eller begravningsplats, skall förvaras och vårdas väl.
Länsstyrelsen kan förelägga ansvariga för förvaltningen av kyrkliga kulturminnen att vidta rättelse eller avbryta pågående åtgärder för att säkerställa efterlevnaden av föreskrifterna och besluten. Om den ansvariga inte följer reglerna kan det leda till vite.