Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket har blivit mycket uppmärksammat. Men de vackra orden ska också leda till handling. Nu kommer den handlingsplan som ska vägleda arbetet de kommande tio åren.
Ska stärka det samiska inflytandet
Den innehåller flera delar, och fokuserar på att stärka det samiska inflytandet och delaktigheten i Svenska kyrkan. Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i samiska rådet i Svenska kyrkan, pekar på vikten av att utveckla det samiska gudstjänstlivet.
– Det som framförallt behövs är rekrytering av präster, diakoner, pedagoger och musiker så att vi på sikt kan få ett levande samiskt gudstjänstliv, säger han.
Han vill se satsningar på att intressera samiska ungdomar för att arbeta inom kyrkan.
– Det behövs betydligt fler samer som arbetar i kyrkan än det finns idag, säger han.
Andra frågor som han tycker är viktiga i handlingsplanen är att nå samiska ungdomar och se över Svenska kyrkans mark- och skogsbruk.
– Handlingsplanen är ett steg i rätt riktning, säger han.
Finns kritiska samiska röster
I grunden behövs det mer kunskap om de samiska frågorna både på församlings- och stiftsnivå. Enligt Erik-Oscar Oscarsson finns det fortfarande en okunskap om det samiska folket. Han hoppas dock att handlingsplanen kan bidra till att förändra detta.
– Det kommer att bli konkreta effekter så småningom, och vi har tio år på oss. Men man får inte bara prata utan det måste bli konkret förändring, säger han.
Hur är intresset från samiskt håll?
– Handlingsplanen har ju precis kommit, så det är svårt att veta hur den tas emot. Det finns ju kyrkokritiska röster i den samiska världen, så det gäller att vi kan bygga något som är trovärdigt, säger han.
Under konferensen Ságastallamat 2 i Luleå i oktober kommer handlingsplanen att presenteras.