Ny kyrkföreställning vill lyfta urfolkens Moder jord

Yamandú Pontvik och Anita och Gustaf Forssell har arbetat med "Helig jord" som framförs i Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall nu på fredag. Konstverket representerar urfolkens föreställningar och andlighet och får en viktig plats i musikföreställningen. Foto: Jannika Söderlund

Både urbefolkningen i Sydamerika och samerna har drabbats av kolonisation. En musikföreställning i Sundsvall vill istället visa vad vi kan lära av urfolkens andlighet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Samer

Yamandú Pontvik och Anita och Gustaf Forssell har arbetat med "Helig jord" som framförs i Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall nu på fredag. Konstverket representerar urfolkens föreställningar och andlighet och får en viktig plats i musikföreställningen. Foto: Jannika Söderlund

I en tid där många urbefolkningar kämpar för sina rättigheter sätts en unik föreställning upp i Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall nu på fredag. ”Helig jord” är en musikföreställning som Yamandú Pontvik tagit initiativ till, där han, som har rötter i Sydamerika, har sammanfört urbefolkningars kamp i Sydamerika och Sverige.

- Det som drabbat urbefolkningarna i form av kolonialism och förtryck är ett universellt problem, säger han.

Sammanför Moder jord från två kontinenter

Föreställningen vill visa på den rikedom som finns i urfolkens kultur och andlighet, och då speciellt relationen till Moder jord. Här sammanförs Pachamama, som är de sydamerikanska urfolkens ord för Moder jord, med Maadterahkka, som är den sydsamiska benämningen för urmodern.

- Urfolken tänker att jorden är helig, och har ett helhetstänkande som vi har mycket att lära av, säger han.

Anita och Gustaf Forssell tillhör Noerhtenaestie - Västernorrlands sameförening och de är också medskapare till föreställningen. Anita har gjort ett konstverk som ska bäras i procession genom kyrkan. Det symboliserar de sydamerikanska och samiska föreställningsvärldarna.

- Här finns en tanke om att allt hör ihop med varandra, att det är en organism, säger Anita.

Men vad har föreställningen för koppling till kristen tro?

- Förr sågs det som urfolken gjorde som hedniskt och kyrkan tänkte att man var bättre än andra, men nu börjar kyrkan förstå att man gjort fel. I slutet av musikföreställningen kommer det in representanter för Moder jord och Svenska kyrkans präster. De sjunger tillsammans om framtid och försoning och lämnar frukter i en grop för att visa tacksamhet för det som jorden ger, säger Yamandú Pontvik.

Vill se handling

De är mycket tacksamma för att Svenska kyrkan öppnat sina dörrar för föreställningen, och ser det som ett led i en försoningsprocess där urfolkens erfarenheter erkänns.

- Men det räcker inte med en läpparnas bekännelse utan det måste bli verkstad. Det jag tänker på är till exempel kyrkans skogspolitik, säger Anita.

Under lördagen blir det ett panelsamtal om vägar framåt där bland andra biskop Eva Nordung Byström deltar.

Fakta: Handlingen i Helig jord enligt programmet

Sats 1 - Ursprung

En presentation som belyser samernas och de sydamerikanska urfolkens kultur, ursprung och relation till naturen.

Sats 2 - Makt och förtryck

Gestaltning av den makt och det förtryck som urfolken utsatts för historiskt.

Sats 3 - Vittne

Tre kvinnor från urfolken berättar om sina upplevelser av makt och förtryck.

Sats 4 - Helig jord Maadterahkka Pachamama är förtvivlad

Maadterahkka, den samiska urmodern och Pachamama, den sydamerikanska urfolksmodern håller på att gå sönder. Hur världen ser ut idag, den moderna människans syn på miljön. Ovillig att se att vi bara har en planet. Vart har hoppet tagit vägen? Varför är vi så destruktiva?

Sats 5 - Uppvaknande

Hur kan och ska vi gå vidare? Kan vi bygga försoningens bro utan att förgifta jorden och haven och spränga berget? Det finns en längtan att försonas och att hela Moder jord.

Sats 6 - Tillsammans

Hur hjälper vi vår jord? Någonstans måste vi mötas, enas. Tillsammans blir vi en samlad kraft.

Sats 7 - Epilog

I en ceremoni med gåvor tackar vi tillsammans Maadterahkka Pachamama för hennes generositet, allt hon ger till oss från jorden och vattnen.