Beslut fattat om kyrkohandbokens andra del

Karin Tillberg

Karin Tillberg är präst och teolog. Hon har varit redaktör för den nya handboksdelen sedan arbetets start år 2019. Foto: Privat

Nu har kyrkomötet fattat beslut om Kyrkohandbokens andra del. På pingstdagen nästa år kan den börja användas.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Karin Tillberg

Karin Tillberg är präst och teolog. Hon har varit redaktör för den nya handboksdelen sedan arbetets start år 2019. Foto: Privat

Senast Kyrkohandbok del 2 uppdaterades var 1986. Del 2 av handboken innehåller gudstjänstordningar för exempelvis vigning av präst och diakoner, mottagning av ny kyrkoherde och sändningsmässor. Den berör mer högtidliga och så kallade sällanmässor.

Karin Tillberg är präst och teolog. Hon har varit redaktör för den nya handboksdelen sedan arbetets start år 2019.

– Det har varit helt fantastiskt. Det har varit lärorikt personligen att lära mig mer om att diakonatet är det ämbete som utvecklats mest sedan år 1987 och hur vi kan lyfta det. Samtidigt har vi gjort en varsam revision.

Harmonisera med del ett

Kyrkohandbok del 1 togs i bruk år 2018 och del 2 är baserad på den uppdateringen. Enligt Karin Tillberg är tanken att harmonisera de två delarna. Den nya del 2 ska leverera gudstjänstordning som gör att gudstjänstbesökare mottas med en liktydig mässa, oavsett var den firas i landet.

Arbetet har bland annat inneburit förstudier, kontinuerlig kontakt med biskopsmötet och remiss till 80 instanser. Kyrkostyrelsen har sedan lagt fram förslag på förändringar till kyrkomötet. Kyrkostyrelsens skrivelse har sedan behandlats av gudstjänstutskottet. På tisdagen sade kyrkomötet ja till utskottets förslag.

Karin Tillberg ser positivt på utskottets betänkande. 

Vilka förslag från utskottet tycker du är särskilt bra?

– Läronämnden hade en stor diskussion om begreppet "Guds folk". Det finns en lång debatt inom kristenheten hur vi ska förstå det. I inledningen föreslås att det ska ersättas med att "hela kristenheten" mottog evangeliet, i stället för "Guds folk", säger Karin Tillberg.

I del 2 finns inledande anvisningar om diakonens roll i samband med gudstjänst och Karin Tillberg tycker att förslaget gör dessa tydliga.

– Jag tror det blir väldigt bra förändringar. Frågan var hur en diakon kan tjänstgöra under en gudstjänst, hur vi kan ta tillvara på diakoners önskemål och skapa en begriplig formulering om det.

Kyrkostyrelsen hade föreslagit att den nya handboken skulle börja användas den första januari, men utskottet föreslog pingst i stället och det blev också beslutet.

 

HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023