Ny rapport: 380 miljoner kristna är diskriminerade

Pakistan hör till de länder där kristna utsätts för mest förföljelse. Julfirande i en katedral i Lahore, Pakistan. Foto: K.M. Chaudary

Våldet mot kristna ökar i många länder. Det visar organisationen Open doors kartläggning av förföljelsen av kristna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Pakistan hör till de länder där kristna utsätts för mest förföljelse. Julfirande i en katedral i Lahore, Pakistan. Foto: K.M. Chaudary

Tvåbarnsmamman Shazia Younis tände eld på en hög med papper. Som många andra kristna pakistanier tillhör hon landets fattigaste befolkning, de är ofta analfabeter och hänvisade till att arbeta som städare och renhållningsarbetare. Vid detta tillfälle råkade en lärobok med korancitat hamna i elden, något som en muslimsk ledare upptäckte. Han anmälde henne till polisen och Shazia Younis riskerar nu att dömas till döden. 

Våldet ökar

Shazia Younis är bara ett exempel på hur kristna och andra minoriteter i Pakistan diskrimineras. Organisationen Open doors, som bevakar behandlingen av just kristna, har nu släppt sin årliga uppdatering av situationen för kristna i världen, World watch list 2025. Det är dyster läsning. Organisationens sammanställning visar att i många länder blir det allt svårare att leva som kristen. 380 miljoner kristna kategoriseras som förföljda eller diskriminerade på grund av sin tro.  

- Vi utgår från sex kategorier när vi bedömer förtrycket. Det är i kategorin ”utövande av våld mot kristna” som den största ökningen skett, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors Sverige.

Jihadister söder om Sahara

Det är särskilt kristna söder om Sahara som drabbas av våldet. I Nigeria har många kristna dödats i de konflikten mellan bofasta kristna och boskapsskötande muslimer och i andra afrikanska länder har våldsamma jihadistiska grupper fått fäste.

I andra länder är det staten som står för förtrycket. I Algeriet har myndigheterna slagit ner på fristående protestantiska grupper som inte längre kan verka i landet. I auktoritära länder som Kirgizistan och Kazakstan har fram tills nu kristna oregistrerade grupper kunnat samlas, trots att det egentligen är förbjudet enligt lag.

- Men där har man nu börjat implementera lagen och slår till hårt mot dessa grupper, säger Peter Paulsson.

Svaga demokratier

Det land som kristna har det svårast i är enligt Open doors Nordkorea, därefter följer Somalia och Jemen. Av de 50 länderna på listan är en majoritet muslimska, men där återfinns också kommunistiska länder och några med kristen majoritetsbefolkning som Mexiko och Nicaragua. Det är genomgående länder där demokratin är svag eller obefintlig.

Enligt organisationen Freedom house, som kartlägger den demokratiska utvecklingen i världen, så har demokrati och frihet varit på tillbakagång sedan början av 2000-talet. Peter Paulsson ser en koppling mellan den utvecklingen och situationen för kristna.

"Kämpa för mänskliga rättigheter"

- När demokratin stryps så drabbar det religionsfriheten. Detta är också något som drabbar andra religioner, säger han.

Han menar att det viktigaste som kan göras för att hjälpa utsatta religiösa minoriteter är att kämpa för demokratin och de mänskliga rättigheterna. 

- Frågan om demokrati behöver återinföras på ett globalt plan. Det är väl något som alla goda krafter kan kämpa för.

Fakta: Open doors: Länderna där kristna förföljs mest

2025(2024)LandFörföljelse-poängFörändring av poäng
1(1)Nordkorea98+2
2(2)Somalia94+1
3(5)Jemen94+5
4(3)Libyen910
5(8)Sudan90+3
6(4)Eritrea890
7(6)Nigeria880
8(7)Pakistan870
9(9)Iran860
10(10)Afghanistan85+1
11(11)Indien84+1
12(13)Saudiarabien810
13(17)Myanmar81+2

 

Open doors skiljer på två typer av förföljelse: förtryck och våld. 
Det förtryck som kristna upplever mäts i fem områden: privatliv, familjeliv, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkoliv. Förekomsten av våld är ett sjätte område.
Data från mätområdena poängsätts. 16,7 är maxpoäng i varje kategori.
 

Källa: Open doors