Båda församlingarna kämpade med något som forskarna benämner som ”interaktionsskammen”. Församlingarna tyckte sig få för få kommentarer och gilla-markeringar på sina sändningar. Men allteftersom de fick resonera kring hur människor kan bete sig olika i olika digitala rum sjönk skammen undan.
– Medlemmarna i Svenska kyrkan kanske vill ha ett visst avstånd där man kan smita in på sista bänken. Det är de digitala andakternas stora trumfkort, möjligheten för människor att se utan att synas, sade Frida Mannerfelt.
Under projektet uppkom också en diskussion om medarbetares integritet. Många medarbetare hade goda skäl för att exempelivs inte vilja dela andakter på sina privata Facebook-sidor.
– Här finns något intressant att titta vidare på. Man vill nå ut men samtidigt måste man kunna värna om människors integritet. Här behöver kyrkan verkligen tänkta till.
Mer samarbete en lärdom
Annica Sundkvist som under projektets gång arbetade som präst i Täby församling beskriver hur hon själv ändrat inställning till den digitala närvaron.
– Jag kom då från en församling där jag hade jobbat mycket med det digitala och var ganska trött på det. Jag längtade efter att fira gudstjänst på riktigt och träffas på riktigt. Men vartefter projektet gick och jag fick stöta och blöta med forskarna och fick samarbeta med kommunikatörer så har jag ändat mig.
Hazel Lindkvist, kommunikatör i Enskede-Årsta församling som deltagit i projektet, tyckte att det var som en boost för kommunikatörerna och öppnade för mer samarbete över professionsgränserna.
– Det har blivit mer uppenbart att vi behöver jobba tillsammans.
Vad tycker du är viktigast att ta med sig framåt?
– Att vi kan och att man inte ska vara rädd att fråga om hjälp. Och att inte tappa det här nu, för det är en del av framtiden.