En dryg vecka hängde Elisabeth Ohlsons tavla Paradiset bredvid altartavlan i S:t Pauli kyrka i Malmö. Tavlan som porträtterar homosexuella par och en transperson i paradiset väckte snabbt reaktioner och kyrkoherde Per Svensson tog beslutet att den skulle flyttas. Nu hänger den i ett av kyrkans sidorum.
– Det kom synpunkter från olika håll. I media, på mejl och via sociala medier, säger Per Svensson.
Beslutet grundas i att tavlans innehåll går emot traditionen om hur djävulen och kunskap tolkas, enligt pastoratet. Till exempel finns en orm som övergår till en transperson i tavlan, vilket kan kunna tolkas som att transpersonen är ond. Det finns också äpplen på marken som kan tolkas ställa frågan om vems kunskap bilden vill berätta.
– Det är en fantastisk tavla, som ger upphov till många samtal. Men en tavla som är centralt placerad i kyrkorummet ska inte kräva en så lång förklaring, säger Per Svensson.
Elisabeth Ohlson säger att hon blev förvånad över att det var just ormen som övergår till en transperson som väckte reaktionen. När hon 2012 gav tavlan i gåva till Skara domkyrka tackade kyrkorådet nej, men med anledningen av att den var politisk.
Hur tänkte du själv när du gjorde transpersonen i tavlan till en orm?
– När jag gjorde fotot var det så att (modellen) Maria kom in under en senare del. Ormen var den plats jag hade kvar och jag tänkte att det kan bli en god orm, säger hon.
På S:t Pauli församlings Facebooksida uttrycks besvikelse över att tavlan flyttats. På platsen har man nu i stället hängt upp ett tygtryck av tavlan Nattvarden från Elisabeth Ohlsons utställning Ecce Homo. Samtidigt håller konstnären på att med hjälp av insamlade pengar tillverka en ny tavla som ska skänkas till kyrkan.
– Den är kraftfull och kommer laddas med den erfarenhet som jag fått genom 21 år. Vi kommer se Gud, Jesus, Johannes döparen och Maria.
– Nu får vi se hur den nya tavlan tolkas. Den kanske också tas ner, då får jag pengar att göra en tredje, eller så är det någon av oss som ger upp. Men även om den tas ner så är jag ganska stolt. Svenska kyrkan är väldigt modig. Jag kan inte komma på ett annat land där det här skulle gå.
Den nya tavlan väntas vara klar i februari, men vilken analys som kommer göras av den och om den alls kommer att tas emot av pastoratet kan inte Per Svensson svara på.
– Det enda jag vet är att den tillverkas. Pastoratet äger frågan om att ha tavlor i kyrkan, det kan inte en konstnär säga.
Hur ser du på att Nattvarden nu hänger vid altaret, har du godkänt det?
– Den är där temporärt, jag har inte haft frågan officiellt på mitt bord.