Ny generalsekreterare: "Jag vill vara grundad i församlingsverksamheten"

Camilla Asp, generalsekreterare Svenska kyrkan

Camilla Asp har bytt rollen som överdirektör för MSB mot generalsekreterare i Svenska kyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

Camilla Asps yrkesliv har kretsat kring statliga myndigheter. Nu kliver hon första gången in i ideell sektor - som generalsekreterare för Svenska kyrkan. “Att jobba för Svenska kyrkan, som för mig står för den goda sidan som kan göra något, det lockade, ” säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkokansliet
Camilla Asp, generalsekreterare Svenska kyrkan

Camilla Asp har bytt rollen som överdirektör för MSB mot generalsekreterare i Svenska kyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

I snart sex veckor har Camilla Asp varit Svenska kyrkans generalsekreterare.

Hon verkar redan hemmastadd bland kollegorna. Mitt på bordet i ledningsgruppens arbetsrum står en guldram med bilder av henne och ärkebiskopen. Med ett skratt förklarar hon att det var ett pris, inte skapat av henne, i en frågesport. I efterhand har Camilla Asp gett sig själv en pratbubbla där hon säger till kollegorna “Ni gör ett fantastiskt jobb!”.

– Jag har fått ett jättefint mottagande där alla vill att jag på bästa sätt ska komma in i jobbet. Och det är såklart en jätteskön känsla när man börjar nytt jobb och i princip inte känner någon, säger hon.

Lång väntan på tillträde

Att Camilla Asp skulle efterträda Helén Ottosson Loven på den tunga posten blev klart i februari. Den långa väntan mellan att beslutet och tillträdet hann göra henne osäker, men bara efter några dagar på plats kändes det helt rätt, säger hon.

I åtta år har hon jobbat på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De sista åren som överdirektör.    

– Där matades man hela tiden med allt det som kan utmana ett samhälle. Att då jobba för Svenska kyrkan, som är så viktig i ett samhälle och för människor, och som för mig står för den goda sidan som kan göra något, det lockade mig.

Fler likheter än skillnader mellan kyrka och myndighet

Under hela Camilla Asps yrkeskarriär har de statliga myndigheterna stått i fokus. Utöver MSB har hon bland annat varit på utbildningsdepartementet och på regeringskansliet. Nu kliver hon för första gången in i ideell sektor, i ett trossamfund.

– Det finns en skillnad i att tron genomsyrar verksamheten här. Men det är fler likheter än skillnader. Kanske har det att göra med att Svenska kyrkan har historiken som statskyrka som gör att jag känner igen i procedurer och sådär.

Likheterna, säger Camilla Asp, ligger i att hon är van vid att jobba med politikerstyre. Och att ha en lokal, en regional och en nationell nivå att förhålla sig till.  

– Men verksamheten skiljer sig mer. Jag har till exempel aldrig varit ansvarig för att revidera en psalmbok.

Kyrkan har funnits med genom livet

Hon döptes 1965 i Tomelilla. Konfirmationstiden på uppväxtorten Sölvesborg minns Camilla Asp med värme. Sedan har kyrkan funnits där genom livet. Det tillfälle som betytt mest är också det som är tyngst för henne att prata om: mötet med sjukhusprästen i samband med att en ung person i hennes närhet gick bort.

Men kyrkan har också varit närvarande i vardagen. Som den dagen då hennes nya jobb offentliggjordes och hon smet in i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle för att lyssna på orgelmusik och landa.

– Det är ett fint minne. Och större än så behöver det kanske inte vara.

Känslan Camilla Asp får av att gå in i kyrkan, liknar hon vid upplevelsen av naturen.  

– När jag är i naturen behöver jag inte veta vad fågeln eller trädet heter. Där är bara känslor, inte så mycket hjärna. Det är ett möte med något vackert, varmt, glittrande runt mig.

Vill sätta församlingarna framför nationell nivå

Den nya arbetsplatsen har gjort att funderingarna kring den egna tron, som hittills har varit odefinierad, blivit fler.

– Kanske jag formulerar tron tydligare i ord framöver, eller så är det mer en känsla som jag känner mig trygg i.

Någon församling har Camilla Asp dock aldrig varit aktiv i. Därför är en av de viktigaste uppgifterna nu i början att besöka församlingar.

– Jag vill vara grundad i församlingsverksamheten. Så har jag alltid jobbat, jag är alltid mån om att verkligen förstå vem jag är till för. Även om jag alltid har jobbat nationellt så är det inte det som är det viktigaste.

Hur är du som ledare?

– I staten pratar vi om tillitsfullt ledarskap, där man utgår från att människor besitter stor kompetens som vi tar tillvara. Jag pekar inte med hela handen utan vill jobba med ett resonerande ledarskap. Man brukar säga om mig att jag är samarbetsorienterad och prestigelös.

Generalsekrterare Camilla Asp

Camilla Asp förbereder veckoplaneringen med kollegorna. Foto: Marcus Gustafsson

Efter åren på MSB är beredskap naturligtvis ett expertområde för Camilla Asp. MSB har också en avdelning för cybersäkerhet. Båda två högst aktuella ämnen för Svenska kyrkan.

– Ingen är färdig i beredskapsfrågorna. Men jag kan ärligt säga att jag tycker att Svenska kyrkan har kommit en bra bit på vägen.

Hon hoppas att nu kunna vara till hjälp för att se till att Svenska kyrkan hamnar i rätt sammanhang för att vara med i beredskapsplaneringen.

Minskat medlemsantal främsta utmaningen

När det gäller kommande utmaningar för Svenska kyrkan är ett minskat medlemsantal det första generalsekreteraren nämner. Det gör det till en utmaning att visa på kyrkans relevans och dess stora betydelse för människor,  både för medlemmar och icke-medlemmar.

Arbetet med klimatet och Act Svenska kyrkan i relation till biståndspolitiken är två andra utmaningar hon ser framför sig.

– Sedan har vi lite mer jordnära utmaningar hos kyrkokansliet. Vi har tagit över ekonomi- och lönehanteringen från församlingar. Det är fortfarande i ett uppbyggnadsskede, men det är otroligt viktigt att vi får det att fungera så att det blir den avlastning det är tänkt att vara för församlingarna.

De första veckorna sedan Camilla Asp började har handlat mycket om introduktion. Efter intervjun med Kyrkans Tidning står att “drillas i kyrkans ledning och struktur” av kyrkokansliets ekonomi- och finanschef. Hon har också hunnit träffa alla stiftsdirektorer och generalsekreterarna i de andra nordiska kyrkorna.

"Gör mig glad att få vara en del i Svenska kyrkan"

När Camilla Asp får frågan vad som gör henne glad på jobbet glittrar ögonen till.

– I slutet på dagen handlar det om att jag tycker att Svenska kyrkan har ett viktigt uppdrag och det gör mig glad att få vara en del i Svenska kyrkan.

Generalsekreterarens förordnade sträcker sig över sex år, sedan kan finnas möjlighet till förlängning. Hennes företrädare satt på posten i 13 år.

Den dag du slutar, vad hoppas du att du har åstadkommit?

– Jag vill verkligen vara en del i en samarbetskultur. Jag hoppas att vi är del i att synliggöra kyrkans verksamhet på ett bra sätt i samhället. Och att vi ror iland det arbete vi gör på kyrkokansliet på ett bra sätt. 

Fakta: Camilla Asp

Ålder: 59
Familj: Två vuxna barn. En särbo som bor i en liten by i Dalarna. 
Bor: I Stockholm. 
Senast lästa bok: Amerikansk jord av Jeanine Cummins
Personlig förebild: Ingen. Jag kan plocka från och lära mig av vem som helst. 
Intressen: Naturen. Musik: Jazz, soul och när det behövs, hårdrock eller klubbmusik. Har börjat hantverka: virkar, slöjdar och renoverar möbler. 

Fakta: Camilla Asps topp 5 saker i krislådan:

  • Värme 
  • Vatten och vattenreningstabletter. En hopfällbar dunk är bra om man har begränsat med utrymme. 
  • Radio 
  • Mat
  • Ett trangiakök att laga maten på. 

Om att vara prepper: “Det är klart att du ska klara dig själv och din familj, men genom att du gör det så kan ju samhället också ägna sig åt de som har mest behov. Så ju mer vi kan klara oss själva, desto mer tänker vi på andra.”