Nytt kyrkreservat invigs i Uppsala stift

I skogsområdet Prästholmen finns många sällsynta arter och känslig natur. Foto: Foto: Jim Elfström

I måndags invigdes Prästholmen, Uppsala stifts trettonde kyrkreservat. Den känsliga naturen i området ska förvaltas med syfte att främja artrikedomen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
I skogsområdet Prästholmen finns många sällsynta arter och känslig natur. Foto: Foto: Jim Elfström

Prästholmen består av ett 30 hektar stort skogsområde vid Öregrund i nordöstra Uppland. Området ligger nära kusten och terrängen är varierad. Här finns skyddsvärd kalkbarrskog och flera sällsynta svamp- och växtarter. På grund av sin speciella natur och de känsliga arterna har länsstyrelsen definierat området som ett prioriterat område för skydd av naturvärden.

Uppsala stift har beslutat att klassa Prästholmen som kyrkreservat, vilket innebär att skogen och naturen sköts på ett skonsamt sätt med syfte att främja artrikedomen.

– Det är ett område som är väl avgränsat, innehåller höga naturvärden och ligger så till att det passar bra att lyfta fram som ett kyrkreservat. Du hittar både kalkälskande växter och hassel där. Vi har också ett litet jordbruksarrende insprängt, vilket gör att det blir en varierad natur, säger Helena Eld, chef på prästlönetillgångarna i Uppsala stift.

Svenska kyrkan äger stora områden mark som klassas som naturvårdsmark, men som inte för den sakens skull blir kyrkreservat. Förutom att innehålla skyddsvärd natur ska ett kyrkreservat också vara tillgängligt för allmänheten.

– Det här är en liten fastighet som innehåller naturvärden och ligger så till att det finns sommarstugor och hus i närheten. Det här kan vara något positivt för de boende och samtidigt är värdena sådana att vi ser att man inte kan göra något annat än att se till att bevara det.

Vid måndagens invigning närvarade biskop Karin Johannesson, representanter för kommunen och boende i området. Karin Johannesson läste en bön och klippte ett band för att uppmärksamma inrättandet av det nya kyrkreservat. Senast ett nytt kyrkreservat invigdes i Uppsala stift var för över tio år sedan.