Nya riktlinjer för kyrkornas närvaro på förvaren

Arkivbild. Foto: Johannes Frandsen

Svenska kyrkan arbetar tillsammans med Equmeniakyrkan och Katolska kyrkan med att ta fram nya gemensamma riktlinjer för närvaron på Migrationsverkets förvar.

Dessutom ska kyrkorna införa en egen introduktionsdag om verksamheten.

”Förhoppningen är att de tre kyrkorna från och med hösten 2020 ska kunna ha en gemensam besöksverksamhet vid förvaren", skriver ärkebiskop Antje Jackelén i ett brevsvar till myndighetens generaldirektör Mikael RIbbenvik.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Arkivbild. Foto: Johannes Frandsen

Uppdaterad

Bakgrunden till brevväxlingen är den fritagning vid förvaret i Gävle som migrationsverket misstänker att en präst var inblandad i.

Personen skulle då ha smugglats ut i en stor väska med hjul. De två kvinnorna som gjorde det aktuella besöket ska ha enligt myndigheten ha sagt att personalen att de skulle genomföra ett vuxendop.

Jackelén konstaterar att prästen som näs av Ribbenvik inte är del av Svenska kyrkans ordinarie besöksverksamhet utan har besökt förvaret på eget initiativ, och att domkapitlet i stiftet kan komma att utreda ärendet.

Hon ifrågasätter också uppgiften om dopet och menar att den förvarstagna personen ska "ha varit en aktiv gudstjänstfirare i sin församling som gärna ville ta emot nattvarden också på förvaret."

Ärkebiskopen konstaterar att förtroendet mellan kyrkan och myndigheten är en förutsättning för att verksamheten ska fungera, liksom att regler och riktlinjer som gäller vid förvaren ska respekteras.

”Med detta sagt, vill jag rent principiellt också uttrycka respekt för samvetets röst hos den enskilda människan. Om vår tids moraliska osäkerhet kompenseras med en övertro på reglering går vi som samhälle miste om något väsentligt”, skriver hon i brevet.

Här lyfter hon fram det aktuella exemplet med en familjehemsplacerad flicka som dog efter att ha fått flytta till de biologiska föräldrarna och som Dagens Nyheter skrev om i söndags.

”Alla hade gjort rätt enligt lagen och ändå blev det så fel”, skriver Antje Jackelén.

”Med andra ord, lag och regleringar ensamma säkerställer inte en fungerande moralisk kompass. Om vi ska fortsätta att leva i enlighet med de etiska övertygelser som har byggt det Europa vi lever i behövs ett levande samband mellan våra regler och den värderingsmylla som de har framsprungit ur.”

Hon konstaterar också att en individuell bedömning görs av alla som vill ingå i Svenska kyrkans besöksverksamhet på förvaren – och att det förekommer att kyrkan säger nej.

Redan idag görs en individuell bedömning av varje person som önskar bli en del av Svenska kyrkans besöksverksamhet på förvaren.

”Det kan handla till exempel om mognad eller personens inställning till uppdraget som besökare på förvaret som gör att en person inte bedöms lämplig”, skriver Antje Jackelén som önskar fortsatta samtal om ”hur vi utifrån våra roller och övertygelser kan stärka vårt samarbete även under utmanande omständigheter.”

Migrationsverkets presschef Per Ek skriver i ett mejlsvar till Kyrkans Tidning att myndigheten "välkomnar och tackar" för svarsbrevet från Antje Jackelén.

"Däremot fortsätter dialogen mellan oss och kyrkan som just dialog och kommenterar inte det vidare just nu."