Hur ser du på religionsfriheten kopplad till andra religionen än den kristna. Kan exempelvis böneutrop komma att begränsas och slöjförbud utredas under er mandatperiod?
– Man ska ha en allmän hållning att religionsfrihet är något angeläget och det är viktigt att staten inte ska ta ställning till vilken religion som är bäst. Sedan kan man behöva göra avvägningar mellan olika typer av intressen. Men det finns inget pågående arbete kring de frågorna som du nämner.
Inget stopp för religiösa friskolor
Den tidigare regeringen drev frågan om ett etableringsstop för nya religiösa friskolor. Det är inget som Kristerssons regering planerar att genomföra. Jakob Forssmed påpekar att skolfrågorna inte är hans beredningsansvar, men hänvisar till Europakonventionen som säger att barn ska har möjlighet att välja en skola med konfessionell inriktning.
– Vi vet att många välfungerande skolor och förskolor drivs av kristna och andra huvudmän och jag tycker i grunden att det är bra att det finns en mångfald där, men alla måste följa läroplanen och eventuella konfessionella inslag vara frivilliga.
Enligt Tidöavtalet ska Skolinspektionens granskning skärpas eftersom ”extremism är ett stort problem bland skolor med muslimsk profil”. Är det främst problem i muslimska friskolor eller behöver tillsynen också skärpas när det gäller skolor med kristen profil?
– Jag tycker att man ska ha en bra och skarp granskning av alla skolor, inte bara konfessionella. Som jag uppfattar det har det varit större missförhållanden och problem på ett antal skolor som haft en muslimsk inriktning. Därmed inte sagt att alla varit problematiska eller att vi ska ha något generellt stopp för just dem. Men det är bakgrunden till skrivningarna.
På frågan hur samarbetet med Sverigedemokraterna påverkar Jakob Forssmeds arbete på socialdepartementet så svarar han att det finns en lång rad rutiner för hur man samverkar.
– Det förekommer kontakter hela tiden. Både inom regeringen, med regeringens samarbetsparti och med riksdagen. Till syvende och sist så hamnar lagstiftningsarbetet för avgörande i riksdagen och då gäller det att regeringen har stöd för sin politik.
Ingen höjning av KAE
Innan valet sa Sverigedemokraternas Aron Emilsson att han hoppades få gehör hos sina samarbetspartier för en höjning av den kyrkoantikvariska ersättningen. Men så blev det inte. När budgeten för 2023 presenterades låg den på 460 miljoner, samma nivå som de senaste tjugo åren.
– Det här är en väldigt stram och begränsad budget i en tuff och svår ekonomisk situation. Jag vet att många kyrkor känt sig nödgade att stänga på grund av elpriser och där kommer regeringen nu med ett kraftigt elprisstöd. Men det är även ett skäl till att vi inte har plats för alla satsningar i den här budgeten.
Skulle du vilja höja ersättningen?
– Det är väldigt viktigt med det levande kulturarv som kyrkobyggnader utgör och det är klart det är viktigt att det kan upprätthållas och utvecklas. Sedan vill inte jag föregripa några budgetförhandlingar för kommande budgetar, säger Jakob Forssmed och tillägger att det är kulturministern som är sakmässigt ansvarig för de kyrkoantikvariska frågorna.