Nya samfundsministern: ”Religionen behöver avdramatiseras”

Jakob Forssmed

"Att fira gudstjänst och mässan är en viktig del i mitt liv" säger socialminister Jakob Forssmed. Foto: Mikael M Johansson.

Som Sveriges nya socialminister med ansvar för trossamfunden hoppas Jakob Forssmed att få tala mer om existentiell hälsa. I den tuffa ekonomiska verkligheten finns dock inget utrymme för att höja den kyrkoantikvariska ersättningen, säger han.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Jakob Forssmed

"Att fira gudstjänst och mässan är en viktig del i mitt liv" säger socialminister Jakob Forssmed. Foto: Mikael M Johansson.

Kristdemokraten Jakob Forssmed har varit socialminister i Ulf Kristerssons regering i en månad. På gudstjänst i Svenska kyrkan går han ibland, mycket på grund av att två av hans barn sjunger i kör där. Men oftare besöker han frikyrkan Centrumkyrkan i Sundbyberg där han är medlem.

– Att fira gudstjänst och mässan är en viktig del i mitt liv och jag har många goda vänner i församlingen.

Vill tala om existentiell hälsa

På frågan vilka kyrkliga frågor som han vill driva som minister svarar Jakob Forssmed att han vill ha en god relation och dialog med trossamfunden.  Något han gärna vill tala om är existentiell hälsa.

– Det är underdiskuterat i Sverige men finns ofta med i den internationella diskussionen, WHO tar upp det som viktigt för människors välbefinnande och psykiska hälsa.

Får andlighet och religiositet för lite plats i det offentliga samtalet, tycker du?

– Det har kanske blivit lite bättre på senare år men överhuvudtaget så blir religion i ett ganska sekulariserat land som Sverige ofta rätt dramatiskt. Det uppmärksammas ofta när det hänt något problematiskt och jag tror att man behöver avdramatisera det lite. Religion är en viktig del av många människors liv och en given del av samhällslivet.

Omtag kring samfundens bidrag

En aktuell fråga som Jakob Forssmed har på sitt bord är den om skärpta regler för statligt stöd till trossamfund.  Den tidigare regeringens förslag med de så kallade demokrativilloren har kritiserats av kyrkliga företrädare för att kunna leda till misstänksamhet och angiveri. Den nya regeringen har dragit tillbaka förslaget för ytterligare beredning.

– Vi får återkomma till hur förslagen slutligt ska utformas men i närtid så avser jag föra dialog med företrädare för civilsamhället och trossamfunden.

– Vi vill säkerställa att stöden fungerar väl, men också se till så att vi inte har ekonomiska stöd till organisationer och samfund som ägnar sig åt olika typer av extremistisk verksamhet.

Omvändelseförsök utreds

Kristdemokraterna fick sex ministerposter i regeringen som de bildat tillsammans med Moderaterna och Liberalerna. I Tidöavtalet som regeringspartierna slutit med Sverigedemokraterna finns en del åtgärder som rör religion. Oskuldskontroller och tvångsäktenskapsresor ska kriminaliseras, ett förbud mot utländsk finansiering av trossamfund med kopplingar till islamism och extremism samt mot så kallad omvändelseterapi ska utredas. Detta ska göras med ”respekt för grundlagsskyddade fri- och rättigheter, såsom religionsfriheten”.

– Den skrivningen finns där för att det finns olika synsätt på samlevnadsfrågor i trossamfunden. Men det här tar sikte på situationerna där det är hot och tvång mot personer iblandat. Det ska ingen behöva utsättas för oavsett sammanhang, säger Jakob Forssmed.

Jakob Forssmed

Kulturarvet är viktigt säger Jakob Forssmed men vill inte svara på om en höjning av KAE kan vara aktuellt framöver. Foto: Mikael M Johansson

Hur ser du på religionsfriheten kopplad till andra religionen än den kristna. Kan exempelvis böneutrop komma att begränsas och slöjförbud utredas under er mandatperiod?

– Man ska ha en allmän hållning att religionsfrihet är något angeläget och det är viktigt att staten inte ska ta ställning till vilken religion som är bäst. Sedan kan man behöva göra avvägningar mellan olika typer av intressen. Men det finns inget pågående arbete kring de frågorna som du nämner. 

Inget stopp för religiösa friskolor

Den tidigare regeringen drev frågan om ett etableringsstop för nya religiösa friskolor. Det är inget som Kristerssons regering planerar att genomföra. Jakob Forssmed påpekar att skolfrågorna inte är hans beredningsansvar, men hänvisar till Europakonventionen som säger att barn ska har möjlighet att välja en skola med konfessionell inriktning.

– Vi vet att många välfungerande skolor och förskolor drivs av kristna och andra huvudmän och jag tycker i grunden att det är bra att det finns en mångfald där, men alla måste följa läroplanen och eventuella konfessionella inslag vara frivilliga. 

Enligt Tidöavtalet ska Skolinspektionens granskning skärpas eftersom ”extremism är ett stort problem bland skolor med muslimsk profil”. Är det främst problem i muslimska friskolor eller behöver tillsynen också skärpas när det gäller skolor med kristen profil?

– Jag tycker att man ska ha en bra och skarp granskning av alla skolor, inte bara konfessionella. Som jag uppfattar det har det varit större missförhållanden och problem på ett antal skolor som haft en muslimsk inriktning. Därmed inte sagt att alla varit problematiska eller att vi ska ha något generellt stopp för just dem. Men det är bakgrunden till skrivningarna.

På frågan hur samarbetet med Sverigedemokraterna påverkar Jakob Forssmeds arbete på socialdepartementet så svarar han att det finns en lång rad rutiner för hur man samverkar.

– Det förekommer kontakter hela tiden. Både inom regeringen, med regeringens samarbetsparti och med riksdagen. Till syvende och sist så hamnar lagstiftningsarbetet för avgörande i riksdagen och då gäller det att regeringen har stöd för sin politik.

Ingen höjning av KAE

Innan valet sa Sverigedemokraternas Aron Emilsson att han hoppades få gehör hos sina samarbetspartier för en höjning av den kyrkoantikvariska ersättningen. Men så blev det inte. När budgeten för 2023 presenterades låg den på 460 miljoner, samma nivå som de senaste tjugo åren.

– Det här är en väldigt stram och begränsad budget i en tuff och svår ekonomisk situation. Jag vet att många kyrkor känt sig nödgade att stänga på grund av elpriser och där kommer regeringen nu med ett kraftigt elprisstöd. Men det är även ett skäl till att vi inte har plats för alla satsningar i den här budgeten.

Skulle du vilja höja ersättningen?

– Det är väldigt viktigt med det levande kulturarv som kyrkobyggnader utgör och det är klart det är viktigt att det kan upprätthållas och utvecklas. Sedan vill inte jag föregripa några budgetförhandlingar för kommande budgetar, säger Jakob Forssmed och tillägger att det är kulturministern som är sakmässigt ansvarig för de kyrkoantikvariska frågorna.

"Vi vet att många välfungerande skolor och förskolor drivs av kristna och andra huvudmän och jag tycker i grunden att det är bra att det finns en mångfald där, men alla måste följa läroplanen och eventuella konfessionella inslag vara frivilliga", säger Jakob Forssmed. Foto: Mikael M Johansson.

Fakta: Jakob Forssmed

Socialminister i regeringen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna

Tidigare Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson

Gift  och har tre barn med

Bor i Sollentuna men kommer från Huskvarna

Medlem i Centrumkyrkan i Sundbyberg