Nya tag för coronasäkra jobb under hösten

Carl Dahlbäck, kyrkoherde Nacka församling, Anna von Malmborg, Skao, Henrik Roos kyrkoherde Boo församling, Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

Församlingar och pastorat håller som bäst på att planera höstens coronasäkra verksamheter. Men kyrkan är även arbetsplats för många medarbetare.

Känns det säkert att vara på jobbet?

Hur gör arbetsgivaren för att skapa trygga miljöer?

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Carl Dahlbäck, kyrkoherde Nacka församling, Anna von Malmborg, Skao, Henrik Roos kyrkoherde Boo församling, Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

Nacka församling håller sitt vanliga morgonmöte denna onsdag. Efter kyrkoherde Carl Dahlbäcks inledning lämnar de olika arbetslagen lägesrapporter. Mötet sker utomhus och avstånd mellan varje medarbetare hålls, ibland bättre, ibland lite för nära. På fikabordet står den numera obligatoriska handspriten.

Nacka församling drabbades av viruset i våras och under en period blev flera sjuka samtidigt. Carl Dahlbäck tycker att det gick bra att täcka upp för varandra.

– Vi påminner om att risken för smittspridning fortfarande är överhängande och uppmanar att fortsätta hålla avstånd och tvätta händerna. Församlingen har en egen krisgrupp, den fattar alla beslut utifrån Folkhälsomyndighetens och stiftets restriktioner och rekommendationer. Men vi gör ibland en egen bedömning och anpassning, säger han.

Verksamhetsansvariga i församlingen planerar just nu för uppstart av de vanliga aktiviteterna med en särskild riskbedömning, begränsning och anpassning inför hösten.

– Vi ser framför oss att det kommer att bli mer verksamhet än bara öppen kyrka i höst, fortsätter Carl Dahlbäck och konstaterar att medarbetarnas arbetsplats och själva verksamheten är nära sammankopplade.

Enligt Anna von Malmborg, utvecklingschef och samordnare för arbetsmiljöfrågor på Skao, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, är det viktigt att fånga upp hur medarbetarna upplever sin arbetssituation, funderingar och eventuell oro, både vad gäller frågor om själva smittan och oro som medarbetare bär på.

– I början av pandemin inrättade vi ett digitalt personalforum för att svara på frågor och vår jour fångade också upp mycket som gällde exempelvis korttidsarbete, ersättningar, skyddsåtgärder, ansvarsfrågor vid hemarbete och vad som gällde om man lånade personal av varandra. Nu handlar det mer om hur vi ska hålla i alla rekommendationer, för detta är ju långt ifrån över.

Anna von Malmborg lyfter upp hur viktigt det är att kontakten hålls med medarbetarna nu när många jobbar hemifrån.

Henrik Roos är kyrkoherde i Boo församling där varje utomhusplats intill Kyrkans hus är bokad för möten nu för tiden. Alla som kan träffas ute, personalgrupper, kören, bibelgruppen, så länge det bara går för vädret.

– Inom kyrkan finns ju olika jobb och vi har olika förhållningssätt beroende på förutsättningarna. När verksamheten tillåter, kan medarbetarna jobba hemifrån. Vi är också flexibla vad gäller arbetstiderna för att medarbetarna ska kunna resa vid tider som inte är så belastade. Om någon är orolig erbjuder vi att betala halva taxiresan till och från jobbet.

Henrik Roos säger att zoommöten ofta fungerar bra, men att fysiska möten innebär en extra dimension.

– Det händer något med oss när vi träffas för att på plats planera och bedriva verksamhet. Som tur är har vi relativt stora ytor och inga öppna kontorslandskap.

Enligt Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling, jobbar medarbetarna hemifrån så mycket som det går.

– För många går det bra För andra finns arbetsuppgifterna på arbetsplatsen, som för vaktmästarna som måste sköta jobbet på plats. De som måste vara på arbetsplatsen ska vara så få som möjligt.

– Det fungerar över förväntan bra, men man är lite orolig för sammanhållningen över tid, när medarbetarna knappt ser vissa andra medarbetare.

Fakta: Så skapas trygga miljöer

1 Fortsätt bedöma risker för ohälsa på arbetsplatsen tillsammans med medarbetare och skyddsombud. Har något förändrats sedan i våras?

2 Följ upp läget för medarbetarna med löpande kontakter, både vad gäller smittorisk men även riskerna med social isolering vid exempelvis hemarbete. Fånga upp oro. Vilka skyddsåtgärder behöver vi fortfarande vidta?

3 Fortsätt följa råd och rekommendationer från myndigheterna. Håll i och håll kvar alla åtgärder.

Anna von Malmborg
Skao