I förra veckan slöts ett nytt avtal mellan Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR) vid Lunds universitet och Svenska kyrkan. Avtalet reglerar samarbetet fram till och med den 30 juni nästa år, eller tills det att ett mer långsiktigt avtal kommit på plats.
– Vår förhoppning är att vi ska kunna skriva ett mer långsiktigt avtal och vi är nu inne i en diskussion om vad det skulle kunna innehålla. Saker som vi behöver diskutera är om vi ska ha någon form av professur igen, eller vad vi kan göra istället, säger Alexander Maurits, prefekt för CTR vid Lunds universitet.
Förra året sade Svenska kyrkan upp sitt avtal med Lunds universitet, professor Jesper Svartvik lämnade sin tjänst och universitet beslutade att lägga Krister Stendahl-professuren vid STI på is.
Det nya avtalet innebär att universitetet ska genomföra fyra kurser vid STI. Bland annat fortsätter verksamheten med kursen ”Religionsvetenskap och teologi: Svenska kyrkan”, som framför allt riktar sig till blivande präster.
– Särskilt södra Sverige är i dag plågat av antisemitism och minskad förståelse för judisk religion och kultur. Det är den viktigaste orsaken till att vi måste finnas med här. STI är en fantastisk miljö för möten med den levande judendomen. Våra studenter kan där få en insikt i vad det är och hur man kan bemöta de fördomar som finns, säger Alexander Maurits.
Enligt avtalet kommer Svenska kyrkan delvis finansiera den akademiska verksamheten som universitet bedriver vid STI, genom en särskilt inrättad fond.
– Det är vi glada för. Avtalet innebär att vi i princip delar på undervisningskostnaden, men för universitets del blir det något dyrare än tidigare. Vi gör dock vårt yttersta för att studenterna ska komma undan så billig som möjligt, men flygbiljetten till och från Israel får de i regel stå för själva.
Hur har diskussionerna gått om framtiden, finns det möjlighet att en professur återigen kan komma att inrättas?
– Det finns flera versioner av vad som hänt, men helt klart är att den modell vi hade tidigare inte fungerade. En lärdom för framtiden är möjligen att vi bör sträva efter mer flexibla samverkansformer. Man kan till exempel tänka sig någon form av gästprofessurprogram. Men det jag också skulle vilja med ett nytt avtal är att vi säkrar upp finansieringen av våra studenters resor och uppehälle, säger Alexander Maurits.
Utöver kurserna kan samarbetet även betyda vistelser vid STI för Lunds universitets lärare, forskare och doktorander.