Nytt biskopsbrev om klimatet ska ge hopp

Foto: Gustaf Hellsing

Fem år efter det första biskopsbrevet om klimatet lanseras nu ett nytt. Den nya versionen innehåller uppmaningar som ska driva på förändring, men också teologisk reflektion för stöd och hopp.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Klimat
Foto: Gustaf Hellsing

I det nya biskopsbrevet ges en uppdaterad vetenskaplig lägesbeskrivning av situationen för klimatet och miljön.

– Sedan 2014 har medvetenheten och utvecklingen eskalerat. Vi vet mer om varför vi behöver öka tempot i omställningen. Vi har nya internationella klimatavtal, samtidigt som vi har starka ledare i världen som vill förhindra omställningen, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift.

I biskopsbrevet listas uppmaningar till både individer och institutioner. Bland annat uppmanas Sveriges makthavare att införa nödvändiga åtgärder för att nå klimatneutralitet senast år 2045.

Svenska kyrkans församlingar, stift och nationella nivå uppmanas att väcka hopp och kraft genom bön och samtal. Men också till att ta fram handlingsplaner för klimatneutralitet, använda miljödiplomering och förvalta mark och kapital hållbart.

– Det är viktigt att poängtera att det här är sådant vi aktivt jobbar med att följa upp. En kyrka som ska vara trovärdig ska också handla, säger Eva Nordung Byström.

En stor del av biskopsbrevet ägnas åt att belysa frågan om vad klimathotet kan ge för uttryck i form av oro och vrede. Samt hur det kan tas om hand.

– Jag hoppas biskopsbrevet kan bidra med hopp, handlingskraft och ett budskap som går rakt in i människors existentiella tillvaro, säger Eva Nordung Byström.

Även Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, lyfter den existentiella reflektionen som en av de viktigaste aspekterna i biskopsbrevet.

– Jag tror att vi är en röst som är ganska ensam om att lyfta de teologiska och existentiella perspektiven i den här frågan.

Vad kan det få för konkret betydelse?

– Människor som tappar modet orkar inte kämpa. Det är speciellt viktigt i det samhället vi lever, där vi är vana vid en utvecklingsoptimism. När den sviktar behövs hopp. Hopp är inte samma sak som optimism. Hopp är att sätta in vår kamp i ett större sammanhang, där vi kämpar med en kärleksfull gud vid vår sida.

Vad tror du att biskopsbrevet kan bidra med i arbetet mot en klimatomställning?

– Jag tror att det kommer hjälpa till att höja engagemanget i kyrkan. Det skruvar också åt de konkreta målen, vilket gör att brevet som ideologiskt dokument och kyrkans praktiska engagemang går hand i hand.

Fakta: Ett biskopsbrev om klimatet

Redan 1989 gav biskoparna ut en skrift om Svenska kyrkans miljöarbete.

Det första biskopsbrevet om klimatet skrevs 2014.

Det uppdaterade biskopsbrevet om klimatet 2019 presenteras fredag den 27 september under den klimatkväll som Svenska kyrkan arragerar under Bokmässan i Göteborg.