Nytt fynd av texter ur Gamla testamentet

Textfragmenten hittades i "Skräckens grotta" av israeliska arkeologer. Mikael Winnge översättningsdirektor på Bibelsällskapet ser fram emot att få läsa texten. Foto: Sebastian Scheiner/TT, Bibelssällskapet

"Det är en stor nyhet. Det är oerhört spännande, även om fragmenten är små," säger Mikael Winninge, översättningsdirektor på Bibelsällskapet, om nytt fynd som gjorts av texter ur Gamla testamentet. 

– Jag ser verkligen fram emot att få läsa de här texterna. Det är delar av Sakarja och Nahum, som tillhör de tolv mindre profeterna. Texten består av ungefär elva rader text ur en textrulle, säger Mikael Winninge som har forskat om judiska texter från tiden före vår tideräknings början och är docent i Nya testamentets exegetik vid Umeå universitet.

Texter från Gamla testamentet upptäckta vid utgrävning

Något som han tycker är intressant med fyndet är att det är första gången på 60 år som man funnit en bibeltext under en arkeologisk utgrävning.

– Det som är spännande är att arkeologerna kunde ta de här tidigare orörda textfragmenten direkt från fyndplatsen och datera och konservera fynden på en gång, säger Mikael Winninge.

– Många tidigare dokument har hittats av lycksökare och skattjägare och då blir det ofta svårt att fastställa fyndplats, vilken tid texterna kommer från och deras autenticitet. Många försöker sälja förfalskningar.

Hittades i en ravin söder om Jerusalem

Fragmenten hittades i en grotta i en ravin som ligger drygt fem mil söder om Jerusalem, alltså inte i samma område som man hittade Dödahavsrullarna. Fyndplatsen grävdes ut på 1960-talet och att den undersöks igen beror på att den israeliska arkeologiska myndigheten metodiskt går igenom tidigare fyndplatser för att se om fynd har missats.  

Grottan kallas Skräckens grotta.  

– Det beror på att under Bar Kokhba-upproret mot romarna på 130-talet efter Kristus, så dödades många judiska upprorsmän där.

Gamla testamentet, som även kallas för den hebreiska bibeln, består av 39 böcker som har olika karaktär och litterära stilar.

 Foto: Paul Gustave Doré

Sägs avvika från tidigare bibelöversättningar

Bibeltexterna är förmodligen skrivna vid tiden för upproret, omkring år 130. Analyser med kol14-metoden pekar i den riktningen. De är skrivna på grekiska, inte hebreiska eller arameiska som man kunde ha väntat sig, och de är skrivna med en ålderdomlig skrivstil.

– Dödahavsrullarna är skrivna på hebreiska, med detta tyder på att grekiska var ett allmänt språk bland judar i Judeen vid den här tiden. Jag har inte läst texterna ännu men den sägs avvika både från den hebreiska bibeln och från den grekiska översättningen av Gamla testamentet, Septuaginta. Det visar att på 130-talet så var inte bibeltexterna statiska och fastslagna.

Kommer fyndet att påverka hur våra framtida bibelöversättningar kommer att se ut?

– Texten i Bibel 2000 har påverkats av Dödahavsrullarna och den nya norska bibelöversättningen har påverkats än mer av olika textfynd. Men vi vet ännu inte om de textrader som nu hittats kommer att ses som ursprungligare än tidigare källor, säger Mikael Winninge. 

Fakta: Gamla testamentet

Gamla testamentet, som även kallas för den hebreiska bibeln, består av 39 böcker. Dessa böcker har olika karaktär och litterära stilar.

Gamla testamentet kan delas in i tre delar: Lagen, Profeterna och Skrifterna.

De fem Moseböckerna (Lagen eller Torah) som bibeln börjar med berättar om jordens skapelse och de första människorna.

Den del som kallas Profeterna består av historiska böcker med berättelser om viktiga kungar i Israels folks historia. I den delen finns också böcker uppkallade efter stora profeter.

Delen som kallas Skrifterna innehåller flera stora poetiska verk, till exempel Psaltaren, Jobs bok och Höga Visan.

Källa: Svenska kyrkan

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.