Oklara besked om hur avlidna ska hanteras

Det finns en osäkerhet inom begravningsbranschen om det finns en smittorisk eller inte. Foto: Johannes Frandsen

Hur stor är risken att bli smittad av en avliden person som haft coronaviruset? Sveriges 21 regioner ger olika svar. Det medför stor osäkerhet i begravningsbranschen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Det finns en osäkerhet inom begravningsbranschen om det finns en smittorisk eller inte. Foto: Johannes Frandsen

För en dryg vecka sedan uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer om hur en avliden som haft, eller misstänks ha haft, coronaviruset ska hanteras.

Tidigare var rekommendationen att kroppen skulle läggas i en särskild bisättningssäck, en ”body bag”. Alla som hanterade den skulle ha skyddsutrustning.

Nu har kravet om bisättningssäck tagits bort och myndigheten hänvisar till lokala riktlinjer. Men regionerna gör olika bedömningar.

Sveriges auktoriserade begravningsbyråer har kartlagt vad som gäller i de 21 regionerna.

– Ungefär hälften kräver body bags och hälften gör det inte, säger förbundsdirektör Ulf Lernéus.

– Då kan man börja fundera på om det finns en smittorisk eller inte. De som säger att det inte behövs säger ju att det inte finns någon risk, men då är det konstligt i så fall att inte alla utrönt det.

Ulf Lernéus

Ulf Lernéus säger enhetliga riktlinjer behövs för att personalen ska känna sig trygg och för att det ska gå att uppskatta hur mycket materialresurser som behövs.

– Om det skulle bli ett ökande antal dödsfall blir det ännu viktigare. Om det nu plötsligt skulle börja krävas body bags i alla regioner skulle vi nog inte klara det.

Svenska kyrkan har tagit fram generella råd till sin personal, som bygger på Folkhälsomyndighetens och region Stockholms riktlinjer. De har nu nyanserats och alla huvudmän uppmanas att hålla sig informerade om lokala riktlinjer.

– För att vara alldeles säker bör man förhöra sig med sin region, så att man inte agerar i strid med regionens riktlinjer, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare av begravningsverksamheten på kyrkokansliet.

Hon håller dock med om att de olika beskeden försvårar arbetet. Det har hon också framfört under ett möte med Folkhälsomyndigheten.

– Det jag önskade från Svenska kyrkan var att det vore väldigt bra om man kunde ändra regionernas riktlinjer, så att vi har samma sätt att ta hand om de avlidna, men där är vi inte i dag.

Skapar det inte en otrygghet för personalen när olika bedömningar görs om avlidna är smittsamma eller inte?

– Jag har inte fått de signalerna från vår personal. Nu har Folkhälsomyndigheten gjort en bedömning i mildrande riktning och då måste man utgå ifrån att den är korrekt, i alla fall i dag.