Ulf Lernéus säger enhetliga riktlinjer behövs för att personalen ska känna sig trygg och för att det ska gå att uppskatta hur mycket materialresurser som behövs.
– Om det skulle bli ett ökande antal dödsfall blir det ännu viktigare. Om det nu plötsligt skulle börja krävas body bags i alla regioner skulle vi nog inte klara det.
Svenska kyrkan har tagit fram generella råd till sin personal, som bygger på Folkhälsomyndighetens och region Stockholms riktlinjer. De har nu nyanserats och alla huvudmän uppmanas att hålla sig informerade om lokala riktlinjer.
– För att vara alldeles säker bör man förhöra sig med sin region, så att man inte agerar i strid med regionens riktlinjer, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare av begravningsverksamheten på kyrkokansliet.
Hon håller dock med om att de olika beskeden försvårar arbetet. Det har hon också framfört under ett möte med Folkhälsomyndigheten.
– Det jag önskade från Svenska kyrkan var att det vore väldigt bra om man kunde ändra regionernas riktlinjer, så att vi har samma sätt att ta hand om de avlidna, men där är vi inte i dag.
Skapar det inte en otrygghet för personalen när olika bedömningar görs om avlidna är smittsamma eller inte?
– Jag har inte fått de signalerna från vår personal. Nu har Folkhälsomyndigheten gjort en bedömning i mildrande riktning och då måste man utgå ifrån att den är korrekt, i alla fall i dag.