Digitala gudstjänster: Olika vägval görs efter pandemin

”Livesändningen är inte en pandemigrej utan en tillgänglighetsgrej”, säger Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs församling, Mölndals pastorat. Foto: Mikael M Johansson

Sedan restriktionerna slopats har vissa församlingar slutat med digitala gudstjänster medan andra fortsatt. För Lille-Bill Ekman, 91, betyder det mycket att kunna följa gudstjänsten i Fässbergs kyrka.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

”Livesändningen är inte en pandemigrej utan en tillgänglighetsgrej”, säger Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs församling, Mölndals pastorat. Foto: Mikael M Johansson

Hon gick tidigare till kyrkan nästan varje söndag. Men på grund av pandemin och en skada håller hon sig nuförtiden mest hemma. På söndagarna slår sig Lille-Bill Ekman ned framför datorn med en kopp kaffe. Ibland sjunger hon med i psalmerna.

– Jag är så gammal och rösten försvinner men jag har försökt hänga med.

Lille-Bill Ekman är glad över att de digitala sändningarna fortsatt trots att restriktionerna släppt.

– Jag kan gå och vila en stund och så går jag in och ser om de har haft någon musik eller så. Om det var något jag tyckte var bra kan jag också lyssna igen. Det är jätte­fint, men det fodrar mycket av en själv att man ska klara av tekniken.

Precis innan pandemin bröt ut i mars 2020 renoverades Fässbergs kyrka. En kamera sattes in för att musiker och vaktmästare skulle kunna ha en överblick av kyrkorummet under gudstjänsten. När pandemin slog till skaffades ytterligare en kamera och församlingen började sända alla sina gudstjänster på Facebook.

– Vi fick jättemycket positiv respons, både från våra egna församlingsbor och från andra delar av landet där folk hittat till våra gudstjänster och gillat dem. Så är det fortfarande.

Självklart att fortsätta efter pandemin

För Johannes Imberg har det varit självklart att fortsätta med sändningarna.

– Livesändningen är inte en pandemigrej utan en tillgänglighetsgrej.

– Det har under alla tider funnits de som inte kunnat ta sig till våra gudstjänster. Folk som jobbar på tider som gör att de inte kan ta sig till kyrkan, folk som inte orkar eller av andra anledningar inte har den möjlig­heten.

Det finns annat som kostar mycket mer och som inte når ut till så här många.

Före pandemin hade Fässberg församling nära 90 besökare i snitt på sin huvudgudstjänst. Vad det nya snittet ligger på är ännu svårt att säga, men Johannes Imberg tror att det rör sig om runt 80 personer.

– Utöver det har vi nu också 15 till 20 personer som följer oss live en vanlig gudstjänst och dess­utom flera som tittar efteråt.

Hur mycket större arbets­belastning innebär de digitala sändningarna?

– Förut hade vi en ung vaktmästare i gymnasieåldern och nu har vi två. En extra anställd som jobbar tre timmar på söndagarna är inte en så stor kostnad. Det finns annat som kostar mycket mer och som inte når ut till så här många, säger Johannes Imberg.

Stockholms domkyrkoförsamling hör till de församlingar som slutat med sina sändningar efter pandemin.

– Vi ser att det finns ett behov av digitala gudstjänster, men vi tror inte att varje församling måste leverera dem, säger domprost Marika Markovits.

På söndagarna slår sig Lille-Bill Ekman ned framför datorn och följer gudstjänsten i Fässbergs kyrka digitalt. Foto: Nora Lorek

Församlingen prövade olika lösningar under pandemin. ­Tidigt började man med förinspelade andakter och kortare digitala musikkonserter. Under pandemins andra våg live­sändes söndagsgudstjänsten.

– Feedbacken vi fick var att det var ganska tråkigt och såg lite trevande ut.

– Vi arbetar ganska gediget med våra vanliga gudstjänster och har en hög kvalitet på musik och predikan. Men det blev inte bra i det digitala formatet. Gudstjänsten skulle behövt anpassas mycket och vi hade behövt köpa in stora kameror och teknik för ljudupptagning.

Nådde inte fler digitalt

Marika Markovits säger att församlingen inte heller nådde fler och nya personer.

– De som känner tillhörighet till Storkyrkan vill komma live. Vi tror inte heller att vårt digitala ­alternativ skulle dra nya människor. Det gör Sveriges television eller andra församlingar bättre.

Det är ännu för tidigt att veta i hur stor utsträckning som gudstjänstbesökarna återvänt till Storkyrkan, enligt Marika Markovits. Hösten 2019 besökte i snitt 208 personer huvudgudstjänsten. Hösten 2021, då det fortfarande fanns vissa restriktioner, låg snittet på 124.

Fakta: Några som fortfarande livesänder

Svenska kyrkan i Skara sänder gudstjänsten från Skara domkyrka söndagar kl. 11.00, på Facebook, Vimeo och Youtube. Pastoratet har också tagit fram en ordning för egen andakt hemma.

Svenska kyrkan i Borås sänder söndagsgudstjäntser live via sin hemsida. Varje vecka sänds en gudstjänst på svenska och varannan en på finska.

Svenska kyrkan i Karlstad får hjälp att Glimt tv att sända söndagens gudstjänst från Karlstad domkyrka. Sändingarna läggs ut på pastoratets hemsida och går också att se i efterhand på tv, via kanaler som vissa tv-leverantörer erbjuder.