Arbetet med saneringen efter skadegörelsen i Bro Kyrka, som är en Gotlands mest populära kyrkor, påbörjas under torsdagen. Kyrkorummet är täckt av pulver från två brandsläckare.
– Ett städföretag tar bort det värsta på golvet och andra ytor som inte är så ömtåliga. Det är viktigt att pulvret inte yr runt, berättar Susanna Barros, målerikonservator.
Hon arbetade också med saneringen efter skadegörelsen i Hogräns kyrka för några år sedan, även där hade någon sprutat med en pulversläckare. Saneringsarbetet i Hogräns kyrka kostade 300 000 kronor sammanlagt efter flera veckors arbete.
Kan förändra färg
- Pulvret är ju framtaget för att ta sig in överallt och på det sättet släcka en brand. Det som är bra vid en brand är ju dåligt för oss. Det är svårt att få bort allt från alla springor och sprickor, säger Susanna Barros.
Det finns en risk att pulvret, om det inte tas bort direkt, kan förändra färg på föremål som är av metall, eller som innehåller metall.
– Pulvret kan korrodera metall om det är hög luftfuktighet och kan möjligen också påverka vissa pigment, säger Susanna Barros.
Kyrkan har allt
Andra delen i arbetet för att få bort pulvret görs av konservatorer. De tar hand föremål som är mer ömtåliga genom att borsta torrt och sedan våtrengöring. Det finns en mängd intressanta och ömtåliga inventarier i Bro kyrka.
–Vissa kyrkor har allt och det här är en sån. I Bro kyrka finns tillexempel en dopfunt med ett unikt dopfuntslock, skulpturer och en korbänk alla från medeltiden. På korbänkens bakstycke finns en målning från 1723 där bland anda Moses avbildas.
– Väggarna har målningar från flera olika tidskikt de äldsta från omkring 1300 och på utsidan av kyrkan finns bildstenar i murverket. Även om kyrkan är låst så finns det en bönekammare med ett fönster mot altaret , säger Rebecka Svensson, stiftsantikvarie och kommenterar skadegörelsen:
– Det är verkligen jättetråkigt, de vet inte vad de har gjort. Det förstör för så många.
Morras i sockarna
Bro kyrka kommer att vara stängd för sanering under flera månader och det är inte klart vad saneringen kommer att kosta. Även övriga 24 kyrkor i norra Gotlands pastorat stängdes på måndagen men med hjälp av ett faddersystem hoppas kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo att alla kyrkorna snart ska vara öppna igen. Någon kyrka är redan klar att öppna på måndag.
Maria Åkeson Wollbo beskriver det som att "det morras i socknarna" och att många vill värna sin kyrka.
– Vi har redan påbörjat en lista på faddrar som ska öppna och stänga kyrkorna. De kommer att vara öppna 9-17 och jag fått kontakt med massor av människor som bor i närheten av en kyrka som vill hjälpa till. De kyrkliga handlingarna pågår förstås som vanligt. Man kan också boka besök i kyrkorna via församlingsexpeditionen, säger kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo.
Det har kommit väldigt många reaktioner efter beslutet att stänga kyrkorna, många vill uttrycka sitt stöd.
– Det har varit förenande på nåt sätt. Det här är ju ett angrepp på religionsfriheten och vårt kulturarv, säger Martina Åkeson Wollbo.