Trump-administrationen har fryst allt utländskt bistånd från USA och redan gjort klart att program som bidrar till abort, familjeplanering och sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) kommer att stängas ner permanent. Insatser som handlar om genus, mångfald, jämlikhet, inkludering och klimatarbete drabbas också. USA har en biståndsbudget på 70 miljoner dollar totalt - när pengarna stoppas påverkar det biståndsinsatser globalt.
Det civila samhället ska utvecklas
Sida håller just nu på att omfördela sina pengar och har minskat stödet till Act Svenska kyrkan. Minskningen kommer sig av ett tidigare beslut och hör samman med den nya strategin i relation till civilsamhällesorganisationer, den så kallade CSO-strategin. Nedskärningen är inte kopplad Usaid:s nedskärningar.
Act Svenska kyrkans främsta finansiering från Sida kommer från stödet till civilsamhällesorganisationer. Den nya CSO-strategin Act Svenska kyrkan innebär att fler ska dela på Sidas pengar.
Inom kort lägger regeringen en vårändringsbudget som kan innebära förändringar i biståndet, med hänvisning till de ökade försvarsutgifterna.
– Det råder stor osäkerhet för Act Svenska kyrkan just nu och allt är ju en effekt av yttre omständigheter, säger Erik Lysén, chef på Act Svenska kyrkan.
Sida påverkas av Usaid
I väntan på eventuella regeringsbeslut om omprioriterat bistånd får Sidas chefer tillfälligt avvakta med undertecknandet av avtal och inga beslut får fattas om nya insatser fram till den 30 april i år eller tills annat datum anges. Undantag görs gällande humanitärt stöd samt stöd till Ukraina.
Sidas biståndsarbete påverkas i hög grad av Usaid:s förändringar eftersom Usaid verkar i samma länder som Sida. Usaid:s frånvaro blir extra tydligt i arbetet med bland annat fattigdomsbekämpning, livsmedelsförsörjning och hälsovård.
Europa går samman
För Act Svenska kyrkan blir det indirekta effekter av USA:s nedskärningar. Just nu tittar Act Svenska kyrkan, tillsammans med andra biståndsgivare i Europa, på hur de gemensamt kan kompensera för det USA dragit ner.
– Eftersom USA har abdikerat från sitt humanitära ansvar, måste Europa kliva in och säkerställa grundfinansiering för de absolut värsta humanitära katastroferna och kriserna. Men det går inte att kompensera för allt, säger Erik Lysén.
Olika samarbetspartners
Precis som Sida har sina samarbetspartners, har Act Svenska kyrkan sina samarbetskyrkor runt om i världen. Ett exempel är Act alliansen som finansieras av både Sverige och USA. Som exempel har Act alliansen två samarbetspartners i Etiopien: Lutherska kyrkans biståndsorganisation och Etiopisk ortodoxa kyrkan. Båda har tappat sin finansiering av USA, vilket drabbar barn- och unga i flyktinglägren. En direkt påverkan blir då att de frågar om Act Svenska kyrkan kan täcka upp.
– Vi måste då tyvärr svara att vi själva sitter i en utmanande sits, som bland annat beror på omläggningen av den svenska biståndspolitiken, säger Erik Lysén.
Spara pengar
Act Svenska kyrkans ekonomiska bortfall innebär att de just nu ser över alla kostnader. I stället för att rekrytera slås tjänster och arbetsuppgifter ihop. Än så länge har ingen behövt varslas, vilket enligt Erik Lysén beror på att Act Svenska kyrkan har en egen stabil insamling.
– 75 procent av våra intäkter kommer från insamlade medel så tack vare det kanske vi kan klara krisen, säger Erik Lysén.
Han är tacksam för det starka engagemang han ser ute i församlingarna. 2024 samlades det in 223 miljoner kronor.
Förödande konsekvenser
Erik Lysén menar att Usaid:s neddragningar är förödande för utsatta människor runt om i världen. Det blir mindre matportioner och slopade skyddsprogram för flickor och kvinnor vilket innebär att de riskerar att utsättas för sexuellt våld. På grund av de amerikanska nedskärningarna blir det för lite pengar i det totala systemet. Dessutom talar stora delar av Europa om att man måste främja egna intressen och då står inte biståndet så högt i kurs.
– Det är en ekvation som inte går ihop, vilket jag menar är kortsiktigt. Det skapar ett stort lidande, vilket på sikt leder till större migrationsströmmar. Men vi ger inte upp utan argumenterar för att det här är fel väg att gå, säger Erik Lysén.