– Ett folk på vandring kräver en annan förmåga att hantera konflikter, än en kyrka som helt identifieras med prästerna. Den konflikthanteringen saknas i Sverige, säger Werner Jeanrond.
Internationellt diskuteras om katolska kyrkan har en framtid efter alla övergreppsskandaler, berättar han, medan det i katolska kyrkan i Sverige inte förs någon diskussion mellan mer progressiva och mer traditionella röster.
– Kyrkan försöker upprätthålla skenet av enhetlighet. Men det är inte samma sak som enhet.
Situationen har uppstått för att stiftets ledning vill undvika konflikt med de präster som vill fira mässa enligt den tridentinska riten, menar han.
– Följden blir att biskop Arborelius, som enligt påvens beslut ska stoppa firandet av tridentinska mässor i katolska församlingskyrkor, själv organiserar en utväg för den tridentiska gruppen, i Svenska kyrkans kyrkorum. En sektliknande grupp, utan påvens gillande, outsourcas till Svenska kyrkan, säger Werner Jeanrond.
Om svenska församlingar låter detta ske, hjälper de den katolska kyrkan att slippa reformeras, menar han.
Samtidigt som ärkebiskop Antje Jackelén och påve Franciskus för ekumeniska samtal, använder Katolska kyrkan i Sverige Svenska kyrkan som ett medel. Det visar att den inte tas på allvar.
– Detta är något som många katoliker är förtvivlade över och som får några att lämna Katolska kyrkan. Sanningen är att det finns en konflikt. Den måste man tala om, man kan inte outsourca den genom att biskopen fattar ett rättsligt beslut som ger präster rätt att hålla mässa i Svenska kyrkans lokaler.
Biskop Anders Arborelius har valt att inte ge dispens för firande av den tridentinska mässan i katolska stiftets församlingskyrkor, som andra biskopar gjort. Ingvar Fogelvist, kyrkoherde i Sankt Mikaels katolska församling i Växjö, är en av de präster som har tillstånd att fira den tridentinska mässan. Att ingen dispens givits för firande i de katolska församlingskyrkorna gör det besvärligare att hitta kyrkorum att fira mässan i, säger han.
Ingvar Fogelvist har ansökt om att få fira den tridentinska mässan i Hälleberga kyrka, och väntar på svar från Nybro pastorat.
– Vi har också gjort samma ansökan hos Svenska kyrkan i Växjö och fått ett positivt besked. Vi kommer att få använda en av kyrkorna i Växjö.
Hur ser du på biskopens dekret ur ett ekumeniskt perspektiv?
– Det behöver inte vara något anti-ekumeniskt, utan det kan tokas som en ekumenisk gest från Svenska kyrkan om den öppnar kyrkor för firande enligt den tridentinska riten.
Vad säger du om den konflikt som påven talar om med grupper som motsätter sig andra vatikankonciliet.
-De flesta som vill fira den tridentinska mässan, upplever att den äldre mässan innehåller offeraspekten tydligare och mer högtidlighet. Den är inte ett ställningstagande i konflikten.
Biskop Anders Arborelius har avböjt att svara på Kyrkans Tidnings frågor.