Öppen förskola för en annan slags vardag

En gång veckan kan barnfamiljer komma till Carina Sehlström och Johan Andersson på TilLiten och leka, sjunga och fika. Foto: Mikael M Johansson
Foto: Mikael M Johansson

Det som ska vara inkluderande kan i praktiken bli exkluderande. På öppna förskolan TilLiten möts familjer där barnens funktionsvariationer ställer annorlunda krav på det mesta i livet. Att möta andra i samma situation kan bli en viktig oas i vardagen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
En gång veckan kan barnfamiljer komma till Carina Sehlström och Johan Andersson på TilLiten och leka, sjunga och fika. Foto: Mikael M Johansson
Foto: Mikael M Johansson

I den stora öppna barnlokalen i Umeå stads församlingsgård finns den nystartade öppna förskolan TilLiten. Här träffas familjer som ofta har en annan vardag än de som besöker andra öppna förskolor. 

Det är ett ljust och färgglatt rum med öppna ytor som möter besökaren trots att lokalen för den öppna förskolan ligger i källarplan.

– Ja visst är det ljust och fint? säger Johan Andersson som är församlingspedagog och en av de som arbetar med TilLiten.

Inför starten av öppna förskolan TilLiten, som välkomnar familjer med barn som är upp till sex år och har funktionsnedsättning eller en sjukdom som leder till anpassningar i det dagliga livet, fick Johan Andersson och hans kollega Carina Sehlström tänka lite mer på hur lokalen skulle utformas än vad som hade behövts för tidigare verksamhet.

– Vi pratade med en kollega som är rullstolsburen och som hjälpte oss att se saker: mikron kan ju inte vara högt på en hylla, handikapptoaletten är för trång. Vi har också möblerat om rummet och öppnat upp så att det blir stora ytor, berättar Johan Andersson.

På väggen finns en stor teckenspråkstavla, i skåpen ligger taktila leksaker och i ett angränsande rum väntar ett väldigt populärt bollbad.

Carina Sehlström, som har arbetat med teckenspråksverksamhet både inom Umeå kommun och Svenska kyrkan, hade länge burit på idén med en öppen förskola som TilLiten.

– Inkludering kan bli exkludering. När de här föräldrarna kommer till en vanlig förskolegrupp och hör föräldrar prata om ”Nu kan mitt barn det här och det här”, medan man själv tänker ”Oj, mitt barn kan inte alls det.” Det finns kanske också behov att prata om tid som inte räcker till, läkarbesök och en annan vardag, säger Carina Sehlström.

Vi pratade med en kollega som är rullstolsburen och som hjälpte oss att se saker: mikron kan inte vara högt på en hylla, handikapptoaletten är för trång.

Johan Andersson och Carina Sehlström blev inspirerade av Bräcke Diakoni som har arbetat med förskolan TilLiten under ett par år och fick mycket hjälp och stöd av dem. Efter research och rundringningar inom Umeå för att se om redan fanns en liknande verksamhet, startades förskolan.

– Vi hade kontakt med kommunen och de tänker tvärtom integrering. Vi förklarade hur vi tänkte och de förstod väl så småningom. Vi ser oss som ett komplement. Nu har vi blivit inbjudna till kommunen och en mötesplats för alla grupper som arbetar med funktionsvariationer, säger Carina Sahlström

Samarbetet med andra som Bräcke diakoni, habiliteringen i Umeå, kommunens förskoleverksamhet och biblioteket är viktiga för att det ska bli rätt inriktning och material i den öppna förskolan.

– Vi har också sagt till familjerna att de ska säga till om det är något de saknar, säger Johan Andersson.

TilLiten har en träff i veckan som innehåller lek, sång och fika. Familjerna kan komma och gå som de passar dem. Det är just nu tre familjer som brukar komma, varav en är återkommande. Det får ta tid att bygga upp verksamheten och göra reklam via till exempel habilitering, vårdcentraler och föreningar. Kontakten med föräldrarna är lika viktig som den med barnen.

– Vi lär känna familjerna över tid. Ofta blir det någon slags djupare relation och mer samtal om livet med föräldrarna än jag har varit med om i andra öppna förskolor, säger Johan Andersson.

TilLiten kom till när församlingen skulle spara och de anställda uppmanades att komma med nya tankar. Resultatet blev att den vanliga öppna förskolan i församlingsgården i Umeå stad och en del av den mer traditionella barnverksamheten togs bort till förmån för annat. Öppen förskola för pappor och barn samt popup-förskola i lekparker under höst och startades, förutom TilLiten.

– Beslutet att vi behövde spara kom uppifrån. Det klart att det blev en del reaktioner från de som hade varit med i verksamheten som lades ned. Men vi fick fundera, hur kan vi nu vara kyrka? Vilka behov finns? Jag tycker att kyrkans värderingar finns i den här öppna förskolan, säger Johan Andersson.

Fakta: Råd inför starten

Låt barngruppen vara liten.

Låt det få ta tid för familjer att upptäcka verksamheten.

Det är viktigt att någon kan alternativa kommunikationsvägar till exempel tecken eller bildstöd.

Det ska finnas möjlighet att gå undan i lokalerna.

Samtalsstöd kan behövas för föräldrarna.

Ingen avgift för familjerna för att kunna delta.

Tänk på extra städning eftersom många barn är infektionskänsliga.

Kolla att lokalerna verkligen fungerar för den som har en funktionsnedsättning.  

Samarbeta med habilitering och andra som är kunniga vad gäller material.