Kyrkoledarna skriver om människors rätt att fly från krig och förtryck:
- Vi ser och hör oroväckande inslag i samhällsdebatten. Röster höjs för att vårt lands gräns ska stängas till allt mer, och att gränsen för så få människor som möjligt ska få bli en port till frihet och trygghet.
Kyrkoledare hänvisar till internationella konventioner och EU-direktiv som Sverige förbundit sig att följa:
- Det går alltså inte att sätta en numerär gräns för hur många asylsökande som ska få stanna. Oberoende av om det under ett år kommer 1 000, 10 000 eller 100 000 människor till vårt lands gräns, så har var och en av dem rätt till en individuell prövning.
Samfunden i Sverige lovar att i samverkan med systerkyrkorna i Europa och andra delar av världen fortsätta att bevaka frågorna:
- Sverige behöver tydligt sätta tryck på övriga länder i Europa för ett solidariskt gemensamt flyktingmottagande. Vi som kyrkor kommer också att fortsätta med opinionsbildning och ett praktiskt arbete med gamla och nya medlemmar i våra församlingar som bidrar till den sociala sammanhållningen i vårt land. De som invandrar till Sverige behöver oss och vårt beskydd, men vi behöver också dem!
Kyrkoledarna konstaterar i det öppna brevet att något av det allra viktigaste som ska utformas under riksdagsåret är framtidens politik och lagstiftning på migrationsområdet.
- När svaren på de frågorna kommer under nästa år, blir det en viktig möjlighet att stämma av; klarar vi i Sverige, att vid sidan av alla viktiga inhemska frågor och problemområden, också se och bry oss om världen och människorna utanför vårt lands gränser?
Det öppna brevet är undertecknat av Daniel Alm, Antje Jackelén, Anders Arborelius, Karin Wiborn och Benjamin Dioscoros Atas.