De tre kyrkogårdarna kring Sankt Pauli kyrka i Malmö har under flera år dragit till sig kriminell verksamhet. Personalen vittnar om prostitution och droghandel.
Det blev mycket bättre under 2020, men 2019 var det fruktansvärt. Det kanske inte var lika uppenbart för besökarna, men för personalen som vistades på kyrkogårdarna åtta, nio timmar om dagen var det väldigt jobbigt, säger Rebecka Hansson, kyrkogårdsmästare.
Handeln med droger var så omfattande att de anställda kände att de inte kunde anmäla, av risk för repressalier om den de anmält kände igen dem.
– En medarbetare blev igenkänd i en annan stadsdel. Det blev ett arbetsmiljöproblem, berättar Rebecka Hansson
Nu kommer man sätta in ordningsvakter för att patrullera på kyrkogårdarna. De ska hålla koll på brottslig aktivitet, men även hjälpa till att hålla ordning på andra som stör friden på kyrkogården.
– All mark här är gravmark, även om det ser ut som en gräsmatta. Då passar det inte så bra att ligga och sola i bikini eller släppa sin hund lös.
Personal som har bett människor flytta solbadandet till annan plats eller koppla sina hundar till har utsatts för hot. Rebecka Hansson hoppas folk kommer vara mer villiga att lyssna på ordningsvakterna.
– Ordningsvakter har helt andra befogenheter, och det blir ju också en annan sak om en vakt kommer fram och säger till någon. Även om vi har våra bestämmelser finns det inget som personalen kan göra om människor inte lyssnar.
Processen med att få tillstånd att ha ordningsvakter på kyrkogårdarna har tagit tid. Det var vid det krismöte som hölls med bland annat polisen och skolorna i området i januari 2020 som man fick tipset att ansöka om att bli ett så kallat LOV-område (lagen om ordningsvakter).
– Sedan dröjde det till december 2020 innan vi fick tillstånd. Nu pratar vi med vaktbolaget om avvägningar i vad vi ska säga till om, och vad som kan vara okej. Vi ska inte säga nej till allt. Vi vill ju att allmänheten ska vara på kyrkogårdarna också, det skapar en trygghet.