Örebro kyrkogårdar prisade för miljöarbete

Rosenlunden är en askgravlund på Almby kyrkogård. En av tolv kyrkogårdar inom Örebros kyrkogårdsförvaltning som fått en utmärkelse för sitt nytänkande inom miljöarbetet. Foto: Maria Gustavsson

Återvinning av värme från krematoriet. Solceller som ger energi. Fossilfri fordonspark. Det var nytänkandet när det gäller miljö och klimat som avgjorde när Örebro blev årets kyrkoförvaltning 2020. Ett pris som delades ut först i år på grund av pandemin.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Rosenlunden är en askgravlund på Almby kyrkogård. En av tolv kyrkogårdar inom Örebros kyrkogårdsförvaltning som fått en utmärkelse för sitt nytänkande inom miljöarbetet. Foto: Maria Gustavsson

— Jag tycker att alla verksamheter i samhället har ett ansvar att jobba med miljöfrågor, frågan är ju akut. Men inom kyrkan är ju de här frågorna helt i linje med vad kyrkan står för, säger Per Gustafsson kyrkogårdschef i Örebro om priset.

Det är Sveriges kyrkogårds-och krematorieförbund (SKKF) som varje år delar ut priset ”Årets kyrkogårdsförvaltning”. När det gäller valet av Örebro så handlar motiveringen mycket om miljö- och klimatfrågor.

— Det är väldigt roligt och ger oss inspiration hur vi ska bygga vidare, säger Per Gustafsson.

På kyrkogårdarna inom förvaltningen arbetar 40 heltidsanställda och närmare 90 personer under sommarsäsongen på 12 kyrkogårdar med olika karaktär, allt från landsorts- till stadsmiljöer.

Juryns motivering innehåller en rad åtgärder som har genomförts, bland annat att  Örebro som en av få förvaltningar i Sverige återvinner spillvärme från krematoriet.

—  Vi inledde ett samtal med EON och de kopplade på sina fjärrvärmeledningar på den sida av stan som krematoriet ligger. Det är ju viktigt att hitta en samarbetspartner som vill ha dialogen och viljan att arbeta med hållbarhet, säger Per Gustafsson.

Per Gustafsson tror inte att besökare på kyrkogården märker miljösatsningarna så mycket.

— Våra kyrkogårdar ser väldigt olika ut och finns i alltifrån landsorts- till stadsmiljöer. Vi har försökt jobba brett och miljöanpassat i olika grad, säger Per Gustafsson, kyrkogårdschef. Foto: Maria Gustavsson.

— Möjligen har det blivit mer tyst och lugnt sedan vi började använda robotgräsklippare istället för åkgräsklippare i minneslunden.

I framtiden kan det dock märkas mer. Det finns planer på att inte klippa alla gräsytor utan istället låta en del bli ängsmark. Andra tankar är att ta tillvara på spillvatten som nu rinner ut i dagvattenbrunnar.

I motiveringen till utmärkelsen nämns också  den renovering som har genomförts av det gamla krematoriet, en byggnad som fyller 100 år i år. Den 6 november blir det rundvandring, konstutställning och konserter i krematoriet för att uppmärksamma jubiléet.

— Det är ännu inte klart hur huset ska användas i framtiden, det är en av våra knäckfrågor. Det är ett fint hus i tre våningar med ett kapell högst upp, säger Per Gustafsson.

SKKF har i år även delat ut ut pris till 2021 års kyrkogårdsförvaltning som gick till Säffle med motiveringen att förvaltningen tar tillvara miljö, biologisk mångfald, de anhöriga, kulturarvet och de anställdas arbetsmiljö.

— Utmärkelsen ger motivation till fortsatt miljöarbete, säger Per Gustafsson, kyrkogårdschef i Örebro om att de har utsetts till årets kyrkogårdsförvaltning 2020. Förvaltningen fick även Örebrogalans energipris. Foto: Jenny Holmberg

Fakta:

Varje år utses årets kyrkogårdsförvaltning av Sveriges kyrkogårds-och krematorieförbund (SKKF). I juryn som bedömer de nominerade förvaltningarna sitter förutom SKKF även  Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Föreningen Sveriges kyrkogårdschefer och Sveriges lantbruksuniversitet.

Juryn bedömer utifrån hållbarhet, organisation, arbetsmiljö, kundservice, kreativitet, utveckling och kultur. 

2021 års utmärkelse gick till Säffle kyrkogårdsförvaltning. Både Säffle och Örebros kyrkogårdsfövaltning, som utsågs till 2020 års förvaltning, fick ta emot sina diplom vid SKKF:s rikskonferens i år.