– De ska inte tro att det handlar om en ateist som tagit anställning i kyrkan och som inte bryr sig om budskapet eller kyrkan, säger organisten som väljer att ge denna intervju under löfte om anonymitet.
Bakgrunden, som KT skrivit om tidigare, är hennes anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) av sin tidigare arbetsgivare, en församling i Skåne. Enligt anmälan har hon inom ramen för sin tjänstgöring i församlingen utsatts för ”religiöst tvång”. Det handlar om att organisten eller övrig personal inte kunnat välja om de vill vara med eller inte på mässan som brukar inleda personalsamlingen.
– Jag delar faktiskt kyrkans tro och är medlem i Svenska kyrkan, det måste man för övrigt vara för att få anställning. Jag är en troende kristen, men jag vill bestämma själv när jag har mina andakter och med vem, säger organisten.
Hon har varit yrkesverksam organist sedan tidigt 1980-tal och har tjänstgjort i församlingar i hela landet från Umeå i norr till Skåne i söder, men har aldrig tidigare upplevt tvång att delta i gudstjänster förrän på sin senaste arbetsplats, församlingen i Skåne.
– Det här fenomenet har kommit på senare tid, att man gör anställda till församling, förvandlar personalen till församling, säger organisten.
Hon har en teori om att det skett i takt med att kyrkobesökarna blivit färre. De morgongudstjänster som inleder personalsamlingar var tidigare ofta öppna för allmänheten, men när allmänheten inte kommer längre blir trycket på personalen större.
Organisten menar att grupptrycket är stort att delta och att många anställda inom Svenska kyrkan mår dåligt av det här tvånget. Därför valde hon att anmäla församlingen i Skåne till DO.
– Jag anser att svenska arbetsplatser bör lyda under svensk lag, då är det rimligt att religiöst tvång inte får förekomma.
Som framgår av anmälan är personen medlem i Svenska kyrkan och i intervjun med KT betonar hon att hon är troende. Problemet ligger i vad organisten beskriver som en djupt kränkande upplevelse att behöva utöva religiösa handlingar på kommando.
– Det är en synnerligen personlig upplevelse och obehagligt att bli tvingad att ta nattvard, eller avstå.
Hon berättar att det hetat att man inte måste ta nattvarden om man inte vill, men att grupptrycket är stort och att det är utpekande att vara den enda i gruppen som avstår.
– Bruket med andakter för personalen har funnits där hela tiden, men förut har det aldrig varit konstigt att utebli, berättar hon.
Under alla år som hon arbetat som organist har hon löst situationen genom att helt enkelt dyka upp efter den religiösa inledningen av personalmötet. Det har aldrig väckt någon som helst uppståndelse, menar hon.
Även i församlingen i Skåne hade hon till att börja med en sådan överenskommelse med den tidigare kyrkoherden. Det var när en ny kyrkoherde kom på plats som problemet tilltog. Kyrkoherden har tidigare berättat för KT att hen tyckte det var orimligt att någon som är anställd i Svenska kyrkan skulle slippa vara med i sådana här sammanhang.
Oenigheten i synsätt mellan den nya kyrkoherden och organisten eskalerade till en konflikt som ”gjorde det omöjligt att stanna”.
Till slut avslutade organisten sin tjänst genom en överenskommelse med församlingen. Då hade situationen hunnit bli ganska infekterad, men organisten menar att om det inte varit för denna enskilda fråga så hade hon aldrig behövt sluta.
– Inget av det som hände hade hänt om jag inte utsatts för religiöst tvång.
Hon är medveten om att organistens tjänst betraktas som konfessionell och att det förväntas av de anställda att de har ett engagemang i församlingen, som går längre än ett vanligt arbete.
– Jag tar illa vid mig om de hävdar att man inte vill delta i omsorgen om församlingen för att man värnar om sin religiösa integritet, säger organisten och fortsätter:
– Det är absurt, och i sig ingen kristen handling, att tvinga människor till gudsmöten. Lagen i Sverige säger att inget religiöst tvång får förekomma och det måste få vara en mänsklig rättighet att bestämma över sitt eget andliga liv.
DO har valt att gå vidare med organistens anmälan och har öppnat ett tillsynsärende mot församlingen i Skåne, som fått en månad på sig att svara på DO:s frågor. Kyrkoherden säger till KT att man välkomnar att frågan utreds och ska svara skyndsamt. På grund av semester har hen dock begärt anstånd och ska inkomma med sitt svar till DO den 3 oktober.