– Alla renoveringar blir dyrare än planerat, men vi måste lägga oss på en nivå som är rimlig för att bedriva verksamhet diakonalt och socialt. Det känns inte alls bra att församlingarna måste resa till andra ställen när vi har Undersvik, säger Kenth Haug.
Stiftsgården har hållit stängt sedan förra sommaren. Planen var att renovera och utveckla gården i Hälsingland.
Behovet av renovering var dock betydligt större än befarat. Projektet skulle ursprungligen kosta 30 miljoner, men risken finns för en dubbelt så stor kostnad.
Stiftsfullmäktige beslutar om gårdens framtid i november, men redan på torsdag får stiftsstyrelsen information från styrgruppen för projektet.
– Jag var med om att lägga ner stiftsgården Breidagård för tre år sedan. Det var inget lätt beslut men det gick helt enkelt inte att ha två stiftsgårdar av ekonomiska skäl, säger Kerstin Ramdén, vice ordförande i stiftsstyrelsen (S).
– Jag skulle inte kunna se mig i spegeln om Undersvik skulle tvingas läggas ner. Det avgörande argumentet för att sälja Breidagård var att rädda Undersvik. Vi var inte medvetna om att underhållet var så eftersatt, men vi måste reda upp situationen.
Kerstin Ramdén hoppas att Murraygården, den del av Undersvik som är färdigrenoverad, ska kunna öppna snart.
Enligt vad Kyrkans Tidning erfar arbetas det på att hitta fungerande bokningssystem. Köket förväntas bli klart inom de närmaste månaderna.
– Det finns flera olika tänkbara lösningar, kanske kan gården drivas tillsammans med andra partners? Kravet är dock att vi måste ha gemensamma värderingar. Undersvik ska även i fortsättningen vara en mötesplats för vår primära målgrupp barn och unga, konfirmander och deras familjer.
– Vi vill att Undersvik ska vara det självklara valet när våra församlingar genomför kurser och konferenser för sin personal, förtroendevalda och volontärer, säger Kerstin Ramdén.
Enligt stiftsdirektor Katarina Fägerhall Olofsgård söks en eller flera samarbetspartners. Planen är att upprätta en gemensam affärsmodell för både inom- och utomkyrkliga gäster.
– Den vidare utredningen av att hitta tänkbara finansieringsvägar och/eller medaktörer – som beslutades vid kyrkofullmäktigemötet i maj 2021 – har genomförts. Inom kort ska ett konsultföretag presentera hur arbetet går för utvecklingsprojektets styrgrupp.
Matilda Oldeberg är präst i Gamla Uppsala församling. Hon känner stor sorg över att Undersvik inte är tillgängligt.
– Undersvik är som ett hem för oss i församlingarna. I somras hade vi konfirmationsläger förlagt till Orbaden för att kunna vara nära Undersviks kyrka. Men att ha konfaläger på ett spahotell är ju inte hållbart i längden. Särskilt inte ekonomiskt.
– Lyckan var stor när vi byggde vindskydd och kunde hålla till en dag utomhus utanför stiftsgården, säger hon.
– Förvaltandet av gården under den här tiden känns också sorgligt. Att det mesta bara stått. Finnåker är ett gott exempel på hur man under pandemin bjudit in vänner till gården för att hjälpa till med fix och mindre renoveringar. Varför kunde vi inte ha gjort något sådant på Undersvik?