Madeleinekyrkan i Paris är knutpunkt för andlighet under OS

Isabelle de Laroullière ansvarar för samordningen av volontärerna i Madeleinekyrkan i Paris under OS. Här har hon en genomgång för dagens medarbetare utanför kyrkan i centrala Paris. Bilden till höger från invigningen den 26 juli. Foto: Privat, David J Phillip/TT

De olympiska spelen är i full gång. Paris har förvandlats till en stad med bilfria gator och atleter i stadsbilden. Isabelle de Laroullière är aktiv i Madeleinekyrkan där spelens religiösa centrum ligger. Hon ansvarar för kyrkans volontärer under OS.

I Madeleinekyrkan i centrala Paris firades invigningsmässan. Även i OS-byn i Saint Denis, norr om Paris, ligger ett religiöst centrum.

Isabelle de Laroullière har en lång bakgrund i kyrkorådet i församlingen och är ansvarig för samordningen av volontärer i kyrkan. Den olympiska perioden sträcker sig fram till och med den 8 september då Paraolympics avslutas. 

Isabelle de Laroullière

Vad tyckte du om invigningsceremonin den 26 juli?

– Jag hade blandade känslor. Vi såg den på storbildsskärm på ett kafé som samlat ett tiotal nationaliteter, stämningen var mycket god. Vi applåderade tillsammans alla lag som paraderade. 

I stället för att låta en idrottsarena vara platsen för invigningen användes floden. Hur fungerade det, tycker du?

– Att använda Seine som bakgrund var en bra idé. Att se alla monument i Paris på storbildsskärm trots regnet och att lyfta fram några av de stora händelserna i fransk historia var också en utmärkt idé.

– När sedan elden skulle tändas senare på kvällen var det stafett med idrottare från Seines kajer till Tuilerierna. Avslutningen med att låta Montgolfier-ballongen stiga mot himlen som en referens till bröderna Montgolfiers första flygning var gripande och storslaget.

OS-elden är egentligen vattenånga som sprutar ur högtrycksmunstycken och som lyses upp av lampor. "Elden" svävar 60 meter över Tuilerierna och är en blinkning till bröderna Montgolfiers första flygning. Foto: Rebecca Blackwell

Var det något du inte tyckte om? 

– Det fanns några inslag som jag tyckte mindre om. Att låta drottning Marie-Antoinette sjunga revolutionssången Ça ira med sitt blodiga huvud var exempelvis något smaklöst.

Hur är det att bo i centrala Paris just nu?

– Vi njuter av ett glatt och festligt Paris... Det är helt annorlunda än vanliga Paris. Bara lite trafik och med franska och utländska turister på gatorna. Parisborna är bortresta eller distansarbetar. Däremot klagar butiksinnehavare över bristen på kunder, och hotell och restauranger är heller inte fullbelagda.

– Vi har turen att befinna oss i ett centralt område i utkanten av de begränsade trafikzonerna, med gott om kollektivtrafik som fungerar.

Har du och din man några kopplingar till själva spelen?

– Hos oss bor vänner till vår dotter. En av vännerna är i semifinalen i rodd. På så sätt får vi lite grann vara med om spelen inifrån så att säga. Kommer vår dotters vän att vinna medalj?

Hur ser ert volontära engagemang ut i Madeleinekyrkan?

– Vår församling är aktiv inom Holy Games, katolska kyrkans engagemang i de olympiska spelen. Vi samordnar volontärerna som tar emot besökare på eftermiddagarna under själva spelen. Vi deltar i kvällskonserter som ges i kyrkan.

– Vi är också med och organiserar invigningsmässan för de paralympiska spelen den 28 augusti.

Har ni varit till det religiösa centret i Saint Denis, norr om Paris?

– Ja, vi var med vid välsignelsen av idrottarna i Saint Denis-katedralen i torsdags. Med hjälp av en QR-kod kan vi be för enskilda idrottsmän med namn.

– Och nu på söndag morgon den 4 augusti kommer vi att vara på Notre-Dames förgård för det interreligiösa mötet om idrott.
 

Fakta: Kyrkan och OS

En vecka före invigningen av OS inleddes den så kallade olympiska freden. För att
uppmärksamma detta bjöd det franska biskopsmötet, Paris stift och Holy Games-teamet in alla
representanter för olika länder och idrottsvärlden att förenas för fred vid en mässa i Madeleinekyrkan i Paris. Mässan leddes av monseigneur Laurent Ulrich, ärkebiskop i Paris.

Det finns sju OS-byar, varav Olympiabyn i Saint Denis är den främsta.

45 000 frivilliga arbetar för att få spelen att fungera.

Katolska kyrkans engagemang under OS går under benämningen Holy Games.

Taggar:

Frankrike Idrott

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.