Nya chefer och mer pengar är inte det som på lång sikt kommer förbättra situationen för utlandsstyrkan, tror Gunnar Sjöberg, kyrkoherde i Costa Blanca församling. På Kyrkans Tidnings debattsida skriver han att det är dags att kyrkokansliet ”befrias” från ansvaret över Skut och att ge det till Visby stift.
– Svenska kyrkan i utlandet handlar om pastoral verksamhet. För mig är det enda logiska att den relation som en församling med präster och diakoner ska ha är gentemot ett stift och biskop.
Gunnar Sjöberg säger att många utsända upplever Skut-avdelningen i Uppsala som otillgänglig.
– Jag har jobbat på kansliet och varit stiftsdirektor så jag vet vad man kan förvänta sig från ett stift och från ett kyrkokansli. Min erfarenhet efter två och ett halvt år i Spanien är att jag inte vet vad jag kan förvänta mig från kansliet som utsänd. Jag får inte svar på frågor om något, från juridik och arbetsmiljö till IT-stöd.
– Konsekvensen blir att man blir väldigt ensam och utelämnad och måste söka egna lösningar. Och det gillas inte av kyrkokansliet.
Gunnar Sjöberg ser även problem i hur kansliets principfasta styrning i kombination med en minskade ekonomi påverkar församlingarna.
– Hela kyrkans ekonomi är sämre och det kommer drabba Skut, men ge då församlingarna mandat att vara kreativa.
Biskop Thomas Petersson ser både för- och nackdelar med att Visby stift skulle ta över hela ansvaret för utlandsförsamlingarna.
– Såklart kan jag se fördelar i det för församlingarnas del. Men fördelen med att ha det som det är nu är att Skut är en angelägenhet för hela Svenska kyrkan.
– Ett konkret problem i dag är att tillsynen ligger på stiftet, men främjandet ligger på kansliet. Det skulle vara lättare om det också fanns en tydlig koppling geografiskt.
För egen del tycker biskop Thomas Petersson att det är tydligt vilka frågor som han ansvarar över och vilka som är Skut-chefens ansvar. Men han känner igen beskrivningen av otydlighet och otrygghet.
– Svenska kyrkan i utlandet har en mycket speciell roll på kyrkokansliet. Plötsligt genom utlandskyrkan så arbetar kansliet med församlingsarbete och det är där som många möter problem med kommunikationen.
Skuts avdelningschef Rickard Jönsson säger att frågor om just kommunikation kommer att tas upp nu i veckan när representanter för utlandskyrkan möts för en tre dagar lång konferens i Uppsala.
– Under konferensen talar vi om hur vi ska jobba för en hållbar framtid för våra församlingar. En av de frågorna handlar om hur vi bäst jobbar med kommunikation och får transparensen. Vi har inte lösningen själva utan det måste ske i dialog med dem där ute. Men det är 40 olika länder och 40 olika lösningar. Det är inte världens lättaste, kan jag villigt erkänna.
Har kansliet möjlighet att göra anpassade lösningar utifrån lokala kontexter?
– Det är dit hän vi jobbar. En av mina grundprinciper och en del av det förändringsarbete jag har tagit upp när jag började är att församlingarna måste styra mer själva, det är inte kansliet som bedriver pastoral verksamhet, det gör församlingarna.