Bokförlaget Hillel har redan gett ut boken “Barnens judiska år” under 2023, vilken handlar om hur den judiska traditionen integreras i den svenska vardagen under ett år. Ytterligare fyra är på gång och förläggaren Malin Norrby har sett behovet av dessa böcker en längre tid.
– Jag är svenskkyrklig och när jag, som mamma, skulle förmedla det kristna kulturarvet till min son var det aldrig ett problem att hitta böcker. Så är det inte för mina judiska kollegor och vid varje högtid ringer mor- och farföräldrar till förlaget och frågar efter böcker att läsa för sina barnbarn.
Längtan efter sådan litteratur
Intresset för Barnens judiska år har varit större än förväntat: Den blev månadens bok i Barnens bokklubb och första upplagan om 1 300 exemplar sålde slut på några veckor. Nu ingår förlaget i pilotprojektet Resursbiblioteket med syfte att lyfta den judiska vardagen i en svensk-judisk kontext. Projektet avslutas i december i år men förhoppningar finns om att det ska bli ett fortsatt arbete.
Projektledaren för Resursbiblioteket, Elisabet Sannas, och Malin Norrby menar att de böcker som finns i Sverige i dag främst speglar det judiska livet i en amerikansk kontext eller berör Förintelsen. Böckerna finns främst på engelska eller hebreiska.
– Vi anade att det fanns ett tomrum och längtan efter denna typ av litteratur. Judar i Sverige är experter på att behålla sin kultur och att samtidigt integreras. I USA behöver de inte integreras på samma sätt, bland annat för att fler av dem lever i judiska områden omgivna av judiskt civilsamhälle. Vi vill spegla hur man gör när man lever som judisk minoritet i Sverige i dag, säger Elisabet Sannas.
Vill öka förståelse
Böckerna som ingår i Resursbiblioteket är sprungna ur regeringsuppdraget att lyfta minoriteter i Sverige, främst ur ett kulturellt perspektiv. Hillel väljer ändå att ge ut Ungdomssiddur – en bönbok – eftersom förlaget vill skapa en bredd av böcker för barn och unga att välja mellan. Den boken kommer bland annat ges ut med hjälp av donationer istället för med statligt stöd. Malin Norrby menar att donationer kommer från såväl judiska familjer som personer med helt annan bakgrund.
Hon hoppas att böckerna kommer bidra till ökad förståelse och intresse för människors olika trosuppfattningar.
– Vi vill bygga broar mellan barn och var kan vara bättre att börja än i högtiderna? säger Malin Norrby.