- Vi ska överklaga, för frågan är en angelägenhet för alla församlingar och pastorat, säger Mats Hagelin, kyrkoherde i Simrishamns församling. Han ställer sig framför allt frågande till hur den ekonomiska frågan ska lösas.
- Ska kostnaderna belasta kyrkoavgiften eller begravningsavgiften. Alla medborgare ska betala för kulturmiljön, den ska inte finansieras av kyrkans tillhöriga genom kyrkoavgiften. Ska pengarna tas av begravningsavgiften? I så fall gäller det många begravningsplatser och då skulle begravningsavgiften behöva höjas mycket, säger Mats Hagelin.
Men länsstyrelsen tar inte hänsyn till ekonomin.
- Vi ställer de krav som är nödvändiga för att bevara de kulturhistoriska värdena utifrån kulturmiljölagen. Hur församlingen finansierar detta är en annan fråga, kulturmiljölagen reglerar inte det, säger Jonas Haas på länsstyrelsen.
Han förtydligar de krav som ställs på församlingen.
- Den ska återställa det vi har pekat ut på en karta över sex kyrkogårdar, sådant som har ändrats sedan 2015 och som vi inte skulle ha gett tillstånd till, om församlingen hade sökt tillstånd.
Finns möjlighet för alternativa lösningar
Det händer att församlingar inte söker tillstånd innan de förändrar kyrkogårdar.
- Här är det dock så pass mycket som ändrats så vi bestämde att vi helt enkelt behöver sätta ner foten, säger Jonas Haas. Men ”inget är hugget i sten” säger han, det finns möjlighet för diskussioner i ärendet.
Till exempel de buxbomshäckar som har tagits bort. I de fall då häckarna tagits bort för att de drabbats av om buxbomssvamp är länsstyrelsen öppen för att församlingen väljer någon annan passande växtlighet.
Men de gravstenar som lagts ner kommer myndigheten inte att diskutera.
-De måste församlingen eller gravrättsinnehavaren dubba (förankra i fundamentet så de står stadigt). Kyrkogårdsförvaltningen har bara lagt dem ner. Efter ett tag ligger nästan alla gravstenar ner och hela kyrkogårdens siluett ändras då. Då är det en väsentlig ändring av de kulturhistoriska värdena.
Tar hjälp av Kyrkokansliets jurister
Kyrkoherde Mats Hagelin berättar att församlingen kommer formulera sin överklagan till förvaltningsdomstolen med hjälp av kyrkokansliets jurister.
- Vi följer begravningslagen och dess föreskrifter, enligt den behöver Länsstyrelsen över huvud taget inte blanda sig i. Däremot säger kulturmiljölagen att det vid förändringar på kyrkogården behöver sökas tillstånd. Det är klart att man ska det, men det måste finnas någon rim och reson i det hela, säger han.
Enligt Mats Hagelin är de sex kyrkogårdarna lantkyrkogårdar där det nästan inte sker några gravsättningar längre. Folk flyttar och många väljer askgravlund, askgravplats eller minneslund i stället. En återplantering av häckar skulle resultera i inrutade kyrkogårdar utan gravar.
Hänvisning i begravningslagen till kulturmiljölagen.
Handläggaren Jonas Haas blir förvånad över kyrkoherdens resonemang om länsstyrelsens roll.
- Oj, det tolkar vi nog lite olika. Vad gäller borttagning av gravstenar finns en hänvisning till kulturmiljölagens övriga föreskrifter om kulturhistoriskt värde.
I begravningslagen står att gravrättsinnehavaren får hantera gravstenen så länge han inte förfar oetiskt med den.
- Gravrättsinnehavaren får göra vad hen vill med gravstenen så länge hen följer alla andra lagar. Detta har prövats i domstol i många fall och det har slagits fast att kulturmiljölagen gäller också.
Folk vill lämna tillbaka gravrätter
Mats Hagelin har märkt en negativ utveckling sedan det börjat skrivas om Simrishamnsärendet. Folk ringer och vill lämna tillbaka sina gravrätter.
- Nu vet de att vi måste sköta dem. Vilket gör att de tänker ”bra, då betalar kyrkan i stället”.
- Vi menar att om man återlämnar en grav ska man enligt begravningslagen tillfråga senaste gravrättsinnehavaren eller dödsboet om de vill ha stenen. Vill de inte, så ska man ta bort stenen. Är den av kulturhistoriskt värde kan man placera den någon annanstans.
- Men nu vill länsstyrelsen att alla ska stå kvar. Om man återanvänder graven ska man sätta en sten framför den gamla. Det blir jättekonstigt.
Sköta kyrkogårdar med kyrkoavgift
Mats Hagelin hoppas att en överklagan ska leda till att reglerna klargörs.
- Naturligtvis ska man följa lagarna. Men det är horribelt om vi ska betala för skötseln av kyrkogårdarna med kyrkoavgiften. Då kanske vi får lägga ned diakoni och konfirmandverksamhet för att vi inte har några pengar kvar.
Vad skulle det innebära om ni skulle behöva göra som Länsstyrelsen vill?
- Ska vi ta kostnaden på kyrkoavgiften får vi överklaga igen, för det vore fullständigt barockt. Begravningsverksamheten ska betalas av all medborgare i Sverige, inte av kyrkans tillhöriga.
- Ska vi ta kostnaderna på begravningsavgiften behöver vi garantier på att vi får det. Men det skulle öka kostnaderna. Ställs samma krav på fler begravningshuvudmän kommer begravningsavgiften att skjuta i höjden.
- Detta en stor ekonomisk fråga för hela svenska folket egentligen. Ingen vill ju ha en begravningsavgift på upp mot en krona, för att man ska återställa alla lantkyrkogårdar där man inte begraver längre.
"Vi har vunnit i samtliga överklaganden"
Jonas Haas på länsstyrelsen känner sig trygg med att deras krav kommer vinna laga kraft.
- Vi har vunnit samtliga överklaganden. Högsta förvaltningsdomstolen fastställde nyligen ett motsvarande föreläggande, gällande Kiaby kyrkogård, det väger tungt i sammanhanget. Enligt kulturmiljölagens intention är man skyldig att bevara stenar stående och att bevara buxbomshäckar, grusgångar och så vidare. Tas de bort blir det en väsentlig minskning av det kulturhistoriska värdet. Oavsett om man tar bort en gravsten i taget, eller flera.
- Hur församlingen finansierar detta är en annan fråga men det är en annan myndighet som handlägger den
Detta är ett i raden av ärenden där myndigheter utifrån kulturmiljölagen ställt krav på hur kyrkogårdsförvaltningar ska hantera gravstenar och växtlighet på gravplatser. Flera beslut har överklagats. I en motion till kyrkomötet föreslås att reglerna om förvaltningen av begravningsplatser ska förtydligas och att församlingarna ska få vägledning om hur de ska agera. Organisationsutskott förslår att kyrkomötet avslår motionen i väntan på att Högsta förvaltningsdomstolen avgör ett ärende om gravstenar i Tidaholms pastorat, som kan bli vägledande.