Det är monsunperiod i Pakistan, men årets nederbörd är på sina håll mångdubbelt större än normalt. Enligt Shabnam Baloch, som är chef för landets katastrofmyndighet, är årets monsun ett monster.
– Det var en superöversvämning 2010, men detta är värre, säger han till vox.com.
En tredjedel av Pakistan täckt med vatten
Det myckna regnandet har lett till att floder svämmat över och täckt en tredjedel av Pakistan med vatten. Fler än 1 100 personer har dött och 30 miljoner har påverkats. En miljon hem ska ha skadats.
Biskop Azad Marshal, som är president i Church of Pakistan, har vädjat om böner och stöd. Han kommer också att förkorta sitt besök på Kyrkornas världsråds generalförsamling för att återvända till Pakistan så snart som möjligt.
– Även om vi ännu inte känner till förstörelsens omfattning förrän vattnet dragit sig tillbaka så står det klart att människor, speciellt i avlägsna områden, kommer att behöva mycket av vår hjälp, säger han i ett pressmeddelande.
Svårt att ge stöd till landet
Pakistan har tidigare infört regler som försvårat för hjälporganisationer att ta emot finansiellt stöd från utlandet, något som bland annat drabbat kyrkor.
– Jag vädjar till regeringen att avlägsna alla hinder för kyrkor, religiösa organisationer och biståndsorganisationer att ta emot medel och hjälpsändningar från internationella givare, sa biskop Azad Marshal då.
Regeringen har fått kritik för att ha agerat senfärdigt med katastrofhjälpen, det dröjde innan landets elit brydde sig om signalerna från de mer avlägsna provinser som drabbats hårdast. Men landets klimatminister säger nu att katastrofen kan kopplas till klimatförändringar.
Men det finns också andra orsaker. Geografen Ayesha Siddiqi är intervjuad av Vox.com och hon pekar på stora brister i hur myndigheterna arbetar för att förhindra översvämningar. I landet finns en förkärlek för stora dammprojekt. När vattennivåerna blir för höga i en damm måste vatten släppas ut, vilket nu skett under okontrollerade former.