Parkslide är en invasiv växt som sprider sig snabbt och kraftfullt. Rötterna kan tränga igenom såväl asfalt och betong som husgrunder och ledningar.
För några år sedan dök skott från parkslide upp på sjötomt vid Helgasjön i Småland. Skotten hade spridit sig från mark som Växjö stift äger. Enligt Smålandsposten kontaktade då tomtägaren stiftets egendomsförvaltning, eftersom han var orolig att parksliden skulle påverka tomtens värde och att han i sin tur skulle orsaka spridning till fler grannar.
Tomtägaren har krävt att stiftet tar ansvar för bekämpning av parksliden.
– Några håller på med el där man försöker bränna sönder rötterna och man provar med att koka marken, koka rötterna. Men det står skog där som är skyddad och om vi kokar marken eller kör med ström i marken, vad händer då med annan vegetation som står där? Som det ser ut just nu är det väldigt svårt att avgöra vilken lösning vi ska kunna använda för att bli av med det, säger Klas Gustavsson, enhetschef för egendomsförvaltningen, till Smålandsposten.
Vill ta frågan till mark- och miljööverdomstolen
Tomtägaren har också vänt sig till Växjö kommun, länsstyrelsen i Kronoberg och mark- och miljödomstolen i Växjö. Ingen av instanserna har valt att ta frågan vidare.
Nu vill tomtägaren och hans juridiska ombud att målet tas upp i mark- och miljööverdomstolen (MÖD), som är den högsta instansen i den här typen av frågor. Tomtägaren menar att de tidigare instanserna inte har tagit hänsyn till sättet som parkslide sprider sig.
– Det är lite synd att ta det den vägen. Det skulle vara bättre att koncentrera sig på att hitta en lösning på det än att kivas om ansvaret, säger Klas Gustavsson till Smålandsposten.
Parkslide finns inte med i EU:s förteckning över invasiva främmande arter och omfattas därför inte av den förordning som säger att det är förbudet att hålla dessa arter levande eller låta de växa och reproducera sig.
Naturvårdsverket uppger dock att parkslide utvärderas för att inkluderas i en nationell förteckning över invasiva arter och då kan komma att omfattas av lagstiftning.