I oktober gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion av Lysekils pastorat. Myndigheten fann att en del av arbetsmiljöarbetet behöver förbättras.
Det rör sig om tre punkter: Pastoratet inte har tillräckliga rutiner för att undersöka och riskbedöma den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Rapporteringen kring ohälsa, olycksfall eller tillbud som inträffar i verksamheten har brister. Den tredje handlar om att skriftliga rutiner för introduktion av nya medarbetare behöver införas eller utvecklas.
"Håller inte med"
– Jag håller inte riktigt med om att vi inte har rutiner, för det har vi. Men de behöver förfinas och det jobbar vi stenhårt med just nu, säger Martin Brodén, vikarierande kyrkogårdschef.
Det innebär att pastoratet har börjat förenkla den policy det har digitalt kring tillbud om olycksfall och ohälsa. För nya medarbetare finns ett introduktionsdokument som gås igenom med anställda, men som det har inte följts upp ifall de nyanställda tagit till sig informationen.
Hur känner medarbetarna?
– En medarbetare var med under samtalet med arbetsmiljöverket. De känner som jag, att vi gör det vi ska. Jag har inte hört något missnöje utan de säger att de känner sig trygga. Men vi kommer att göra det vi blivit tillsagda så att vi inte får något vite, säger Martin Brodén.
Arbetsmiljöverket kommer på återbesök i början av februari för att se om rutinerna och arbetet har förbättrats.
Föreläggande eller förbud
I Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande till pastoratet står att om bristerna och riskerna inte har åtgärdats kan myndigheten komma att besluta om ett föreläggande eller förbud.
Ett förbud kan innebära att pastoratet inte får utföra den verksamhet som förbudet gäller och ett föreläggande kan betyda att pastoratet tvingas genomföra en viss åtgärd. Föreläggande och förbud kan förenas med vite, vilket betyder att den som inte följer föreläggandet kan tvingas betala en summa pengar.
Kommer ni överklaga beslutet?
– Absolut inte, säger Martin Brodén.