I pastoratets verksamhetsplan för kommande år förslås att två de stadsdelskyrkorna Mössebergs kyrka och Fredriksbergs kyrka ska säljas år 2022.
– Det handlar om verksamhet, personal eller fastigheter. Vi har så många kyrkor att vi väljer att i plan prioritera verksamhet och personal, säger kyrkoherde Jonas Hagström.
Kyrkoherden säger att beslutet grundas i tre skäl. Ekonomin minskar på grund av ökande utträden samtidigt som pastoratet har ett stort antal landsortskyrkor som är skyddade enligt kulturmiljölagen. Dessutom är de två stadsdelskyrkorna stora och därför dyra att ta hand om. Bara i driftkostnader beräknas de tillsammans kosta 860 000 kronor per år.
– Det är en stor förlust för många människor som håller de här kyrkorna högt och som upplevt mycket stort och fint i dem. Men man måste försöka se det positiva. Det här tillåter oss att frigöra arbetskraft. I dag används personalen också till att bemanna fastigheterna vilket gör att man inte kan arbete lika utåtriktat.
Hur planerar ni ta hand om den verksamhet som i dag finns i kyrkorna?
– Kyrkorådets arbetsutskott bedömer att det går att säkra verksamheten och en bra arbetsmiljö. Jag vill inte föregripa arbetet men viss verksamhet kan flyttas över till Sankt Olof kyrka och Kyrkans hus. Annan verksamhet kan man bedriva i lokaler som man hyr och gå över till mer fältarbete.
Falköpings pastorat har under de senaste åren sålt av flera församlingshem. Men för ett par år sedan köpes även ny fastighet, det Kilanderska huset i centrala Falköping gjordes om till Kyrkans hus.
– Vi köpte in en fastighet vid stadens huvudkyrka, Sankt Olofs kyrka. Vi har skapat ett pastoratcentrum som också är en förutsättning för framtiden, säger Jonas Hagström.
Enbart en ledamot reserverade sig när kyrkomötets arbetsutskott fattade beslutet om den nya verksamhetsplanen. Pastoratet har medvetet valt att lägga försäljningen av kyrkorna tre år fram i tiden.
– Det är ett dramatiskt och stort beslut och därför väljer vi att lägga det 2022. Då har även väljarna möjlighet att påverka, genom kyrkovalet 2021. När en och annan skriver sin utträdesblankett finns anledning att fundera över att det inte går att göra det utan att det också får konsekvenser.
Vad har ni fått för reaktioner från församlingsborna?
– Ingenting. De som är berörda av de här fastigheterna är också sådana som brinner för verksamheten och som förstår sambandet.