Påven erkänner ekocid men Svenska kyrkan dröjer

Storskaligt miljöbrott skulle, enligt miljöaktivister, kunna vara oljesandutvinning, som släpper ut växthusgaser och aerosoler.

Påve Franciskus har uppmanat det internationella samfundet att erkänna storskalig miljöförstörelse, ekocid, som ett internationellt brott. Det har Svenska kyrkan inte gjort.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Påven Klimat Biskop
Storskaligt miljöbrott skulle, enligt miljöaktivister, kunna vara oljesandutvinning, som släpper ut växthusgaser och aerosoler.

– Svenska kyrkan har ingen officiell hållning i frågan om ekocid, men frågan är inte främmande på något sätt. Vi håller på att utreda det teologiska förhållningssättet till naturens rättigheter, som är en parallell till ekocid, då naturens rättigheter också handlar om ett rättighetstänkande där juridiskt ansvar kan utkrävas, säger Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, som arbetar mycket med klimat- och miljöfrågor.

Det var när påve Franciskus talade till deltagarna på en världskongress om strafflagar i november 2019 som han uppmanade det internationella samfundet att erkänna ekocid, en lag som kriminaliserar storskalig miljöförstörelse, som ett internationellt brott i Romstadgan (se faktaruta).

– Ekocid ska förstås som förlust, skada eller förstörelse av ekosystemen i ett visst territorium och är ett brott mot världsfreden som bör erkännas som sådant av det internationella samfundet, sa påven Franciscus till deltagarna på mötet där han också berättade att den katolska kyrkan planerade att införa begreppet ”ekologisk synd”.

Tidigare samma år uppmanade en internationell konferens i ekoteologi Kyrkornas världsråd att arbeta för ekocid. Även Svenska kyrkan närmade sig tanken, via den motion som antogs av kyrkomötet 2019, om att utreda naturens rättigheter inom programmet för lärande och undervisning.

Linköpingsbiskopen Martin Modéus tycker att det är viktigt att det breda arbetet för klimatet och miljön bedrivs på flera olika nivåer och med respekt för olika uttryckssätt. Foto: Daniel Lönnbäck

Ett år senare har ekocid fått stöd av Frankrikes president Emmanuel Macron, klimataktivisten Greta Thunberg och Belgiens regering. Även politiska partier i Sverige har skrivit motioner om begreppet.

– Ekocid och naturens rättigheter är terminologi som inte är etablerad inom kyrkan, men själva frågan, kampen för klimatet och moder jords rätt att få existera och utvecklas är självklar ur ett kristet skapelseperspektiv, säger Martin Modéus som menar att det är viktigt att det breda arbetet för klimatet och miljön bedrivs på flera olika nivåer och med respekt för olika uttryckssätt.

– Ibland får jag frågor om specifika sätt att bedriva miljökampen och jag menar att det är viktigt att alla som arbetar för klimatet och jordens framtid bejakar varandras olika infallsvinklar utan att vi tvingas in i en viss diskurs, säger Martin Modéus.

Han säger samtidigt att han inte skulle ha något emot att Svenska kyrkan utreder frågan om ekocid ur ett teologiskt perspektiv.

– Teologi är ett långsamt tankearbete som utvecklas under generationer, och inom kyrkan är vi vana att nya tankefigurer dyker upp, säger Martin Modéus.

Han tycker att det viktigaste just nu är att inte låsa in sig i olika begrepp utan att agera, både i det lilla och det stora.

– Svenska kyrkan har en tydlig färdplan för vårt klimatarbete som handlar om allt från glödlampor till laddstationer och energiförsörjning. Arbetet är väldigt hands on och det är bättre att så många som möjligt agerar på många olika sätt, så snabbt som möjligt, säger biskop Martin Modéus. 

Kristin Karlsson
frilansjournalist

Fakta: Ekocid

Enligt Romstadgan finns fyra internationellt erkända brott: folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott. 

Påven vill att ekocid, storskaliga miljöbrott, också ska införlivas i Romstadgan.

2019 gav kyrkomötet kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda naturens rättigheter. Uppdraget ska presenteras vid kyrkomötet 2022.