Ett år senare har ekocid fått stöd av Frankrikes president Emmanuel Macron, klimataktivisten Greta Thunberg och Belgiens regering. Även politiska partier i Sverige har skrivit motioner om begreppet.
– Ekocid och naturens rättigheter är terminologi som inte är etablerad inom kyrkan, men själva frågan, kampen för klimatet och moder jords rätt att få existera och utvecklas är självklar ur ett kristet skapelseperspektiv, säger Martin Modéus som menar att det är viktigt att det breda arbetet för klimatet och miljön bedrivs på flera olika nivåer och med respekt för olika uttryckssätt.
– Ibland får jag frågor om specifika sätt att bedriva miljökampen och jag menar att det är viktigt att alla som arbetar för klimatet och jordens framtid bejakar varandras olika infallsvinklar utan att vi tvingas in i en viss diskurs, säger Martin Modéus.
Han säger samtidigt att han inte skulle ha något emot att Svenska kyrkan utreder frågan om ekocid ur ett teologiskt perspektiv.
– Teologi är ett långsamt tankearbete som utvecklas under generationer, och inom kyrkan är vi vana att nya tankefigurer dyker upp, säger Martin Modéus.
Han tycker att det viktigaste just nu är att inte låsa in sig i olika begrepp utan att agera, både i det lilla och det stora.
– Svenska kyrkan har en tydlig färdplan för vårt klimatarbete som handlar om allt från glödlampor till laddstationer och energiförsörjning. Arbetet är väldigt hands on och det är bättre att så många som möjligt agerar på många olika sätt, så snabbt som möjligt, säger biskop Martin Modéus.
Kristin Karlsson
frilansjournalist