Pilgrimsvandrarna lämnar Sverige och fortsätter i Danmark

Gustav Fredriksson och Annika Spalde går hela vägen från Vadstena till Glasgow. Här kommer de fram till Malmö efter att ha vandrat i nästan 60 mil. Foto: Emanuel Eriksson

Efter fem veckors vandring från Vadstena har deltagarna i "Pilgrim's Walk for Future" nått den sista destinationen i Sverige, nämligen Malmö. På lördagen fortsätter resan i Danmark.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Gustav Fredriksson och Annika Spalde går hela vägen från Vadstena till Glasgow. Här kommer de fram till Malmö efter att ha vandrat i nästan 60 mil. Foto: Emanuel Eriksson

– Allt har gått bra hittills, ingen har skadat sig och det blir lätt god gemenskap när man vandrar tillsammans. Vi har mottagits väl i alla församlingar längs vägen, säger Annika Spalde, diakon och författare, som leder vandringen.

Hon är en av två, Gustav Fredriksson heter den andra, som kommer att vandra hela sträckan på omkring 190 mil från Vadstena till Glasgow. Nu har de gått i snart fem veckor, närmare 60 mil.

– Fysiskt har det faktiskt varit lättare än jag trodde. Innan hade jag som längst gått 35 mil och det är klart att jag var orolig för att jag skulle få ont i fötterna eller så men det har gått bra.

Omkring sex vandrare har gått med de två en vecka i taget och varje dag har mellan fem och tjugo dagsvandrare anslutit. 

Under vandringen pågår samtidigt en namninsamling. Pilgrim’s Walk for Future ställer samma krav på världens ledare att agera för klimatet som Act-alliansen, och målet är att samla in 10 000 underskrifter bara i Sverige.

Vad har ni mött för reaktioner längst vägen?

– De har bara varit positiva. Många är oroliga för klimatförändringen och frustrerade på politikerna. De tycker att det här är ett jättebra initiativ.

– Sedan blir många naturligtvis förvånade när de frågar vart vi är på väg och vi svarar Skottland, framför allt barn.

På fredagen vandrade gruppen den sista sträcka i Sverige, till Malmö där de anslöt sig till Fridays for Futures skolstrejk utanför stadshuset. Senare på dagen ansluter tre nya vandrare, som ska vara med under hela resterande delen av vandringen.

– Det ska bli väldigt spännande. Nu kommer vi att bli en mer stabil grupp som ska hålla ihop hela vägen framöver. Därtill kommer det fortfarande att ansluta vandrare varje dag för kortare sträckor.

Pilgrim's Walk for Future anslöt under fredagen till Fridays for Futures manifestation utanför stadshuset i Malmö. Foto: Emanuel Eriksson

På lördagen bär det av med segelbåt till Dragör i Danmark. Därifrån kommer resan att fortsätta genom Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Vad ser du mest fram emot nu när ni lämnar Sverige och ger er ut i Europa?

– Det är nog att knyta kontakter med människor som är engagerade för klimatet i andra länder. Sedan ska det såklart bli spännande att se nya miljöer, jag har aldrig vandrat utomlands förut.

– Det är också väldigt lyckosamt att vi kommer vara i Hamburg den 24 september när en större Fridays for Future manifestation är planerad, så att vi kan vara med på den.

Fakta: Pilgrim's Walk for Future

Är en manifestation för klimatet på nästan 200 mil, från Vadstena i Sverige till årets klimatmöte i Glasgow, Skottland. 

Gruppen vandrar med samma krav som Fridays for Future ställer på världens ledare; att säkerställa klimaträttvisa, följa Parisavtalet, hålla den globala klimatuppvärmningen under 1,5 grader och att lyssna till vetenskapen på området.

Vandringen startade den 18 juli. Den är uppdelad i etapper och alla som vill får delta.

Målet är att vara framme lagom till årets klimatmötet börjar den 1 november.