Tillsammans med julen och påsken är pingsten vår viktigaste kristna högtid. För det första överskrider pingsten gränser, det är ju en judisk högtid (shavout) vi firar. För det andra handlar den om fred. När vi förstår varandra, trots att vi är olika, behöver vi inte vara osams längre. Då kan vi börja samtala och bygga tillit och samhälle tillsammans.
Pingsten är högaktuell eftersom den manar till fred och fredsförhandlingar. Fredsförhandlingar behövs på många håll i världen, även i Europa. Rysslands anfall på Ukraina motiverades med kristen tro, liksom Ukrainas motstånd har kristen tro som drivkraft. Ska freden dem emellan bli hållbar, så måste kristen tro finnas med. Ekumeniken kommer vara en del av lösningen.
Det där att kristen tro kan bygga förtroende mellan fiender är inget nytt. Åren 1556–1557 reste Sveriges ärkebiskop Laurentius Petri till Ryssland för att mäkla fred. Då var det Gustav Vasa och Ivan den förskräcklige som krigade. Laurentius Petri var vår förste lutherske ärkebiskop och under hans tid hände mycket. Han höll ut genom Dackefejden och Dalaupproren. Han medlade i maktstriderna mellan Gustav Vasas barn och han argumenterade för en gyllene medelväg medan de teologiska striderna pågick.