Trenden i Svenska kyrkan är att andelen kyrkotillhöriga 15-åringar som konfirmeras minskar. Men Stockholms stift sticker ut.
2022 konfirmerades 38 procent av de kyrkotillhöriga 15-åringarna i Stockholms stift. Det är en uppgång från de mellan 32 och 34 procent som konfirmerats i stiftet åren 2016–2021.
Här konfirmeras majoriteten
En av de församlingar som har bidragit till ökningen är Täby församling. Där har konfirmation varit en stark traditionen länge, men när 56 procent av de kyrkotillhöriga 15-åringarna i församlingen konfirmerades 2022 var det den högst andelen sedan 2016.
Marie-Louise Broström är chef för avdelningen undervisning i Täby församling. Hon identifierar två framgångsfaktorer för församlingen:
– Det ena är att vi har en egen lägergård. Den ligger i folksjälen här i Täby, där har både föräldrar och farföräldrar konfirmerats och de vill att deras barn ska konfirmeras, säger Marie-Louise Broström.
– Den andra framgångsfaktorn är att vi har enormt mycket unga ledare. Det är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva så omfattande konfirmandverksamhet.
"Är som att sälja konsertbiljetter"
Marie-Louise Broström berättar att Täby församling förra året hade 180 ungdomsledare. Samma år konfirmerades 392 15-åringar i församlingen och söktrycket på de 13 grupper som församlingen erbjuder är hårt.
– I alla församlingar jag har arbetat i har man haft en sista anmälningsdag till konfirmandundervisningen. I Täby församling har vi en första anmälningsdag och då tar platserna i de populäraste grupperna slut på fyra minuter. Det är som att sälja konsertbiljetter, säger Marie-Louise Broström.
Finns utmaningar
Hon vill dock lyfta att det är ett stort arbete som ligger bakom församlingens konfirmandverksamhet. Det kan vara en utmaning att bygga relationer i stora grupper och se till att varje konfirmand känner sig sedd och bekräftad.
– Det är inte bara en dans på rosor att konfirmanderna regnar som manna från himlen. Men samtidigt är det helt fantastiskt. Det är ett mirakel och en nåd att vi har så många unga människor som söker sig till kyrkan, säger Marie-Louise Broström.
Elisabet Hillbratt är stiftspedagog på Stockholms stift. Hon säger att stiftet inte gjort någon stor satsning på konfirmander, utan tror att uppgången av konfirmander i Stockholm stift kan tillskrivas församlingarna.
– Jag vet att det är flera församlingar där man jobbar väldigt aktivt med att förändra sättet de jobbar på. Det finns en medveten tanke hela tiden om att göra konfirmationen relevant för ungdomar i dag.
Har satsat klimatsmart konfirmation
Två projekt har dock bedrivits de senaste åren där stiftskansliet och församlingarna samverkat. Det ena är att församlingarna ska erbjuda kostnadsfria alternativ, för att ekonomin inte ska vara ett hinder för att konfirmeras.
Det andra projektet gick under namnet Klimatresan och innebar att församlingar tog ett aktivt beslut att inte erbjuda konfirmandresor med flyg.
– Min gissning är att det kan ha haft en inverkan, för Klimatresan blir något genuint, på riktigt, kopplat till den klimatoro som många ungdomar känner, säger Elisabet Hillbratt.