Svenska kyrkans kapitalförvaltning gav sämre avkastning under 2018 jämfört med året innan. 2017 var resultatet 762 miljoner och tillväxten 10,3 procent.
– Det blev en turbulent avslutning när det gäller aktiemarknaderna. De flesta landade på minus för 2018, så vi är nöjda med en positiv avkastning. 1,8 procent tycker vi är bra utifrån marknadsförhållandena, säger Anders Thorendal, Svenska kyrkans finanschef.
Större delen av kapitalet, 56 procent, förvaltas i aktier. 12 procent av dem är svenska och 35 procent är globala. De globala aktierna gick plus 140 miljoner under 2018, medan de svenska gick minus med 71 miljoner.
– Trots övervikt i aktier bidrog en diversifiering av portföljen och bra förvaltare till att vi fick ett positivt resultat, säger Anders Thorendal.
Bäst avkastning gav fastighetsinnehavet, som slutade på plus 6,3 procent. Även de alternativa placeringarna presterade positivt och växte med 5,2 procent.
– Gemensamt för de alternativa placeringarna är att de ger bra påverkan hållbarhetsmässigt. Det som sticker ut där avkastningsmässigt är tre mikrofinansieringsfonder, banker som lånar ut till små företag eller individer som bidrar till samhällsutvecklingen i utvecklingsländerna, säger Anders Thorendal.
Svenska kyrkans kapital ska förvaltas ansvarsfullt och investeringar i olja, kol, gas, vapen och tobak är inget alternativ.
– Vi försöker hitta förvaltare som inte bara väljer bort utan också identifierar företag som ser hållbarhet som en del av sin affärsmodell, säger Anders Thorendal.
Har ni sålt något i år som inte uppfyllt era etiska krav?
– Nej. Vi har ganska koncentrerade portföljer och då minskar risken att det ska hända. Några år tillbaka har vi haft Telia och Stora enso. Det sålde vi och utförde påverkansarbete, nu är de investeringsbara.
När inflationen räknats bort har avkastningen under de senaste tio åren varit 7,3 procent per år. Kyrkostyrelsens krav är 3 procent per år.
– 2019 kommer nog se likadant ut investeringsmässigt. Kanske lite högre andel alternativa placeringar, vi har ett riktmärke på 10 procent innehav där, nu ligger vi på 7,6, säger Anders Thorendal.