Så ska polisen höja säkerheten i samarbete med Svenska kyrkan

Avtalet berör ett 40-tal präster och diakoner som arbetar inom Kyrka-polis i samverkan. Arkivbild. Foto: Mikael M Johansson

Präster och diakoner som jobbar i polisverksamhet ska kontrolleras för att förhinda att säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter röjs. Därför har polisen tecknat ett säkerhetsskyddsvatal med Svenska kyrkan. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Säkerhet

Avtalet berör ett 40-tal präster och diakoner som arbetar inom Kyrka-polis i samverkan. Arkivbild. Foto: Mikael M Johansson

Polisen har tecknat ett säkerhetsskyddsavtal med Svenska kyrkan. Avtalet innebär att personal från Svenska kyrkan som till exempel arbetar i polisens lokaler eller åker med i patrullbilar behöver genomgå en säkerhetsprövning innan de kan delta i verksamheten. 

Avtalet har sin grund i säkerhetsskyddslagen, som kom 2018. Lagen gäller bland annat för den som bedriver verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet och ska förhindra att känsliga uppgifter röjs.  

Höjd terrorhotnivå i Sverige

Säpo har höjt terrorhotnivån i Sverige från förhöjt hot till högt hot. Hoten bedöms på en femgradig skala, där “högt hot” är fjärde nivån. Det är dock inte därför polisen och Svenska kyrkans har ingått ett säkerhetsskyddsavtal. Avtalet undertecknades redan i mars.

Erik Gyll

– Det här är en process som har pågått hela våren med polismyndigheten, så det är inte sammankopplat med den höjda säkerhetsnivån i Sverige, säger Erik Gyll, biträdande chef på avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet. 

Säkerhetsskyddsavtalet berör de 40-talet präster och diakoner som arbetar inom Kyrka-polis i samverkan, men kommer inte att innebära någon förändring i deras arbete.

– Hade det varit nytt att människor skulle genomgå säkerhetsprövningen kan man tänka sig att det möjligen kunde finnas personer i verksamheten som efter en säkerhetsprövning inte hade godkänts. Men så är det inte i dag. Den personal som finns i verksamheten är redan säkerhetsprövad och framåt kommer säkerhetsprövning att ske innan antagning till utbildningen Kyrka-Polis, säger Erik Gyll. 

Personal kommer kartläggas

Säkerhetsprövningen som präster och diakoner som jobbar i polisens verksamhet behöver genomgå syftar, enligt säkerhetsskyddslagen, till att “klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i denna lag och i övrigt pålitlig från säkerhetssynpunkt.” 

– Alla omfattas av en grundutredning. Då tittar man på personliga förhållanden utifrån det som kan ha betydelse för säkerhetssynpunkt. Till exempel om man kan vara sårbar för yttre påverkan för att man har skulder som man inte kan betala, säger Erik Gyll. 

I grundutredningen tittar polisen också på betyg, intyg för kompetens, referenser och gör en intervju med personen. 

Tror på fortsatt intresse för Kyrka-polis i samverkan

Att det nu har formaliserats i ett avtal att alla ska genomgå en säkerhetsprövning, tror inte Erik Gyll kommer påverka hur många som vill jobba med Kyrka-polis i samverkan.  

– Om man har en vilja att gå in i det arbetet är man redan väldigt medveten och har en stor förståelse för att inom polismyndigheten kan det finnas speciella frågor kring säkerhet och säkerhetskänslig information. Det är inget nytt och inte avgörande för om en person vill jobba inom den här typen av verksamhet.

Fakta: Kyrka-polis i samverkan

  • En samverkan mellan ­polisen och Sveriges kristna råd, som har delegerat överenskommelsen till Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Stockholms katolska stift.
  • Polismyndigheten bekostar utbildning och fortbildning för de präster och diakoner som ska verka inom Kyrka-polis i samverkan, församlingarna står för lönekostnaderna under utbildningen och för arbetet de utför i samverkan.
  • Möjliggör bland annat samtalsstöd ­under tystnadsplikt,  psyko­socialt stöd och stöd i samband med dödsbud till polisanställda.

Källa: Svenska kyrkan

Fakta: Säkerhetsskydd

  • Säkerhetsskydd handlar om att skydda den information och de verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och vissa andra hot.
  • Det handlar även om att skydda verksamhet som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd.

Källa: Säkerhetspolisen