I Kungälv kunde Magnus Haglund, präst i Kungälv-Ytterby församling, höra ljuden från demonstranter och motdemonstranter innan mötet började. Han inledde Svenska kyrkans och Segerstedtinstitutets program i Kastalakyrkans församlingshem.
- Motdemonstrationen gick förbi precis här och de ridande poliserna hade en rastplats inne på vår gård. Det var stökigt här i staden på första maj, men vi hade ett mycket fint program med tal, föreläsningar och andakt och kände inte att vi blev störda. Trots oroligheterna gick det ändå väldigt bra och de 240 personer som kom till församlingshemmet fyllde verkligen upp lokalen.
Magnus Haglund tog initiativ till programmet tillsammans med församlingsmedlemmar och Segerstedtinstitutet så snart han fått höra att Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera. Han är också glad över att biskopen Susanne Rappmann kunde ansluta till mötet och leda andakten i församlingshemmet.
- Vi ville ge uttryck för våra värden och för alla goda krafter som verkar till stöd för demokratin, för människors rättigheter och människors lika värde. Vi ville också markera mot antisemitismen.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind hälsade välkommen från hela regeringen innan Magnus Haglund lyfte fram en mörk del av kristendomen. Även rabbinen från Göteborg, Uzi Levian, närvarade och framförde en hälsning på mötet.
- Antisemitismen i kyrkans historia är viktig att berätta om. Vi får aldrig låtsas om att det inte var som det var. Dessutom fanns här i Kungälv på 30 och 40-talen en nazistisk förankring hos vissa kyrkliga ledare. Därför har vi ett extra ansvar att vara tydliga från kyrkans sida, sa Magnus Haglund som även talade om antisemitiska tankar, bilder och idéer som återkommer i andra miljöer än nazistiska och som kan nästa sig in i tankemiljöer ”nära oss själva”.
- Därför måste vi vara vaksamma mot den här sortens nidbilder.
Stiftet, församlingen och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet kommer att utvärdera dagen. Får NMR återigen rätt att demonstrera räknar Magnus Haglund med fortsatta manifestationer från kyrkans sida.
Även i Ludvika var kyrkoherde Gunnar Persson nöjd med aktiviteterna som Svenska kyrkan och andra aktörer, som Dalarnas Tidningar, näringslivet och Riksidrottsförbundet, arrangerade första maj.
- Vi hade en toppenfin dag med god stämning och väldigt många människor som stod upp för alla människors värde, rätt att leva och demokratin.
- Både vår familjedag och de övriga fina programmen och arrangemangen med bland annat biskop Mikael Mogren, var mycket uppskattade. Det känns som om vi med alla de positiva krafterna tog fokus från nazisterna.