Utvärderingen här: Så har Svenska kyrkans dopreklam tagits emot

I slutet av april avslutades Svenska kyrkans nationella dopkampanj vars syfte var att komplettera församlingarnas kommunikation kring dopet. Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Svenska kyrkans dopreklamkampanj under våren har utvärderats. Intervjuer visar att kampanjen togs emot mer positivt än väntat.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

I slutet av april avslutades Svenska kyrkans nationella dopkampanj vars syfte var att komplettera församlingarnas kommunikation kring dopet. Foto: Jesper Wahlström /Ikon

–Vi ser att kampanjen haft effekt, men det är för tidigt att överblicka på vilka sätt, säger Magdalena Widmark, analysansvarig för kommunikationsverksamheten på kyrkokansliet.

I slutet av april avslutades Svenska kyrkans nationella dopkampanj vars syfte var att komplettera församlingarnas kommunikation kring dopet. Under början av maj intervjuade analysföretaget Novus 1 000 personer för att se hur kampanjen gått.

– Jag trodde att eftersom det handlar om tro och en religiös handling, så skulle de som inte tyckte om kampanjen eller inte visste vad de tyckte vara många fler. Men så har det alltså inte varit, säger Magdalena Widmark.

Valde att fokusera på känsla och inte fakta

När Svenska kyrkan gör kampanjer jobbar den med tre olika huvudsegment av befolkningen – gul, grön och röd grupp. Den sistnämnda är de som står längst ifrån kyrkan, som inte känner någon glädje över medlemskapet och som inte har någon tro, men anser att Svenska kyrkan har en viktig roll i samhället. Den gruppen tenderar att dra ner resultaten när Svenska kyrkan gör undersökningar, men i den gruppen var det en högre andel än väntat som tyckte om kampanjen.

Magdalena Widmark

Kampanjen är ett resultat av ett kyrkomötesbeslut 2021 om en dopkampanj för att öka kommunikationen kring dopet. I kampanjen valde man att försöka väcka en känsla snarare än förmedla fakta om dopet, förklarar Magdalena Widmark. 

– Jobbar man med en 30 sekunder lång film behöver man väcka en känsla. Vår roll är att vara kompletterande till församlingarnas arbete med dopet, och när intresset fångats tänker vi att människor tar kontakt med sin församling och där får information.

Ställdes frågor om dopet

I Novus-undersökningen ställdes frågan om personerna visste vad dopet är och det visade sig att de flesta hade koll.

I höst, 28 augusti till 17 september, kommer en repris av kampanjen och det blir samma film.

– För att skapa effekten av igenkänning har vi tagit vara på positiva känslor kring dopet, som glädje, värme, gemenskap och tradition. Det har visat sig vara bra för positiv uppmärksamhet, säger Magdalena Widmark.

Efter höstens kampanj kommer i november en inomkyrklig undersökning om kampanjen att genomföras. Då kommer man att undersöka vilka församlingar som har använt sig av filmen och bilderna rakt av i sina kampanjer och vilka som haft mer eget material.

Dop

Kampanjen är ett resultat av ett kyrkomötesbeslut 2021 om en dopkampanj för att öka kommunikationen kring dopet. I kampanjen valde man att försöka väcka en känsla snarare än förmedla fakta om dopet. Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Fakta: Dopkampanjen

Reklamfilmen var på 30 sekunder och visades i TV4, på Facebook, Instagram och Youtube samt på digitala anslagstavlor i kyrkor och på Svenska kyrkans hemsida mellan 11-30 april. 

Nästa dopkampanj: 28 aug-17 sept.