Och här finns det utvecklingspotential, inte minst inom forskningen. Det gäller också delar av sjukhuskyrkans erfarenheter i stort.
– Vi rör oss i det ordlösa landskapet, i riter och möten som även vi präster har svårt att sätta ord på. Och samtal om detta pågår i Svenska kyrkans andliga vård på sjukhus, och i europeiska motsvarigheter. Även om jag upplever att det finns en större mångfald i Storbritannien, Nederländerna och Tjeckien är kontentan ungefär detsamma som i Svenska kyrkan: att vi letar efter ett gemensamt språk, säger hon.
Från strikt medicin till new age
När det gäller den teologiska forskningen på psykedelika är Harvard Divinity School en föregångare. Förutom en seminarieserie, arrangerar de en årlig konferens på området som nästa gång (15 februari) bland annat kommer att ta upp frågor om just själavård och psykedelisk behandling.
Pehr Granqvist skrev i fjol en artikel tillsammans med en rad internationella forskare i The International Journal For the Psychology of Religion, och som drar upp linjer för möjliga teoretiska vägar för den framtida religionsvetenskapliga forskningen kring psykedelisk vetenskap och som bygger på anknytningsteori.
– Det är lite vilda västern på området. I den ena änden finns skolmedicinen och psykiatrin som betraktar detta strikt medicinskt och som inte ser värdet i sådant som fenomenologi. I den andra änden finns psychonauts och det som angränsar till new age, som drar stora ontologiska växlar på det här. Vi vill ta fram enande teoretiska ramverk för den fortsatta vetenskapliga utvecklingen och som tar fasta på fenomenologiska upplevelser under påverkan av sådant som LSD, psilocybin och DMT.
Bredda forskningsperspektiven
Den befintliga kliniska forskningen om psykedelika i Sverige är närapå fullkomligt inriktad på det biomedicinska perspektivet. De två studier som beviljats i Sverige bedrivs av Karolinska institutet och undersöker effekterna av behandling med den psykoaktiva substansen psilocybin på depressioner, senast bland dödssjuka cancerpatienter.
Pehr Granqvist vill bredda forskningsperspektiven.
– Stora delar av kulturen kring psykedelika kan ju förstås som en uppgörelse med strikt materialism, säger han.
– Vi vet ju att alla deltagare i en och samma studie får samma dos, och troligen snarlika serotonineffekter. Ändå reagerar alla väldigt olika upplevelsemässigt, och det är särskilt skillnaderna i upplevelser som är starkt kopplade till kliniska utfall, säger han.
Centralt för den terapeutiska effekten är upplevelsen. Och den kan påverka inte bara sådant som depressiva tillstånd och posttraumatisk stress utan möjligen också anknytningsmönster, menar han.
Gudsupplevelsen - en möjlighet för kyrkan
Pehr Granqvist menar också att en del personer som använt psykedelika erfar något av en ontologisk chock – trippen kan förskjuta din världsuppfattning från en fysikalisk materialistisk sådan mot en icke-materialistisk världsbild. Och det kan i sin tur medföra utmaningar när man ska integrera sina erfarenheter i den värld vi lever i.
Den psykedeliska upplevelsen kan också innebära en förnimmelse av det transcendenta, det som vissa förstår som Gud.
– Den upplevelsen är ibland av panteistisk karaktär, alltså en erfarenhet av att naturen är fundamentalt besjälad. Men tolkningen av de psykedeliska erfarenheterna avgörs troligen av de referensramar man har tillgängliga. För vissa är den också av teistisk, religiös karaktär.
Oavsett kan psykedeliska erfarenheter erbjuda en öppning mot det religiösa i en sekulariserad värld, som också kan visa på kraften i de bibliska berättelserna och relationerna.
–Jag tycker att kyrkan ska se detta som en möjlighet.
Om det "slår fel"
En vanlig beskrivning av den psykedeliska upplevelsen är att den leder till egoupplösning, som ofta följs av en känsla av allomfattande samhörighet med något bortom våra sinnen.
Strikt fenomenologiskt behöver de mystika erfarenheterna inte alls leda till en religiös tolkning. Han nämner starka enhetsupplevelser med naturen som ett exempel.
Så kan det bli om det ”slår rätt”. Men ibland slår det fel, och kan leda till rena skräckupplevelser, psykotiska tillstånd och grav dissociation. Och beroende på substans kan ruset ibland kan vara i 12 timmar eller mer.
"Virrvarr av färger och ljud"
Att det kunde gå snett visste redan Albert Hoffman, den schweiziske kemisten som först syntetiserade LSD. När han skulle ta den första kontrollerade dosen, valde han, vad han trodde, en låg och säker dos på 250 mikrogram. Men det han inte visste var att preparatet är ett av de mest psykoaktiva i världen. När jag cyklade hem från laboratoriet eskalerade trippen och grannar förvandlades till häxor. Allt blev ett virrvarr av färger och ljud.