Det tyskägda bolaget Wpd Scandinavia undersöker möjligheterna att bygga en vindkraftpark på Ripfjället i Malung-Sälens kommun. Parken ska innehålla 40 upp till 250 meter höga vindkraftverk och produktionen skulle räcka till att förse runt 170 000 villor med hushållsel varje år.
Planerna har lett till stora protester. Facebookgruppen och föreningen ”Nej till vindkraft på Ripfjället” har knappt 2000 medlemmar och i samband med det samrådsmöte som företaget Wpd ordnade i Malung i förra veckan demonstrerade runt 200 personer i gula västar.
Ordförande i föreningen är Arne Söderbäck, präst och kyrkoherde emeritus. Han beskriver rörelsen som ett ”landskapsuppror” och kom till demonstrationen iklädd både prästskjorta och gul väst.
– Vi har avlövats av i princip allting och så tror man att man ska räddas av tyska multinationella företag, som ska gå in och betala för det. Men storskalig produktion av industriell vindkraft hör inte hemma i Guds skapelse, i naturen. Stolparna ska smällas upp i en stort sett orörd natur och kommer dränera ett helt fjäll på vatten och på djurliv, säger han.
På vissa håll har protesterna uppfattats ha ett för högt tonläge. Politikerna i kommunen har gemensamt gått ut och vädjat om god ton i diskussionen.
”Det har kommit till vår kännedom att det florerar flera personliga påhopp och kränkande kommentarer och påståenden om kommunpolitiker, tjänstemän och statliga företrädare. Vi, som arbetar som förtroendevalda politiker på lokal nivå, tycker inte att det är acceptabelt", skriver representanter från sex av de sju partierna i kommunfullmäktige.
När Arne Söderbäck tog till orda under samrådsmötet drog han i sitt anförande paralleller till Vietnamkriget och terrorattacken i Christchurch, som exempel på när ”stor och stark gett sig på små människor.”
– Det är precis vad som händer här. En våldtäkt av Guds skapelse, naturen, för att Tyskland ska få el, sa han i anförandet.
Hur ser du på att du bär kläderna som symboliserar ditt ämbete, samtidigt som du talar i den här frågan?
– I EU:s landskapskonvention står att en viktig del i en sådan här process är att känslor, minne och historia måste få komma till tals. Jag är präst och har en åsikt om Guds skapelse. Jag har mitt ämbete och mina prästlöften i ryggen. Vi hade inte varit lutheraner om inte Martin Luther hade höjt rösten, säger Arne Söderbäck.
Men vad svarar du dem som menar att prästämbetet och uttalanden i politiska frågor bör hållas isär?
– Det här är ingen politisk åsikt. Jag är inte för eller emot vindkraft. Jag är emot att man lägger industriell vindkraft mitt ute i Guds skapelse, i naturen, det här handlar om Ripfjällen.