Församlingsbon som anmält prästen var engagerad i församlingens verksamhet och kom på så sätt i kontakt med prästen. Församlingsbon hade också planer på att själv bli präst. I samband med att de kommunicerade på Facebook om församlingsbons engagemang, bestämde de träff för att ta en öl.
Enligt församlingsbon började prästen, som är gift, under träffen uttrycka sig olämpligt på olika sätt och göra fysiska närmanden. Samtalet ska bland annat ha kretsat runt att träffas på ett hotell vid ett senare tillfälle.
Sms-konversation
Församlingsbon kände sig mycket obekväm med hur det hela utvecklade sig, men markerade inte detta tydligt eftersom hon kände sig i underläge.
Kommunikationen fortsatte sedan via bland annat sms. Församlingsbon kände, enligt anmälan, allt mer obehag och blockade prästens nummer.
En anhörig till församlingsbon som hörde ett av prästens röstmeddelanden sökte vid ett tillfälle upp prästen. Ett besök som prästen upplevde som hotfullt.
Anmälan till domkapitlet
Församlingsbon med familj slutade under en tid att besöka kyrkan och delta i verksamheten. I samband med att de gick dit igen, valde församlingsbon att göra en anmälan. Församlingsbon anser att prästen på olika sätt utnyttjat sin ställning.
Prästen har en delvis annan beskrivning av händelserna, men ångrar sig djup och förstår i efterhand att det var fel att gå ut och ta en öl med församlingsbon och hur han hanterade den följande sms-kontakten. Prästen är mycket ledsen över att fått både församlingsbon och egna anhöriga att må dåligt.
Prästliv och privatliv
Domkapitlet slår fast att en präst ska möta människor på ett sätt som inger förtroende för såväl kyrkan som prästen.
- Det gäller inte minst när en präst möter yngre personer i församlingslivet och kanske särskilt om dessa dessutom ser sig som varande i en beroendeställning till prästen, skriver domkapitlet.
Domkapitlet anser att prästen tycks ha saknat insikt om detta, och om att man inte kan skilja på prästliv och privatliv, när de både träffades för att ta en öl.
Domkapitlet konstaterar också att även om prästen har en delvis annan uppfattning om händelserna, har prästen vidgått att han uppträtt på och hanterat sms-konversationer på ett olämpligt sätt. Ett sätt som domkapitlet karaktäriserar som både gränslöst och omdömeslöst.
Skadat prästens anseende
Enligt domkapitlet har prästen i sina personliga och skriftliga kontakter med församlingsbon handlat på ett sätt som i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha.
Domkapitlet konstaterar också att prästen är mycket medveten om att han agerat på ett mycket olämpligt sätt, ångrar sig djupt och har tagit hjälp för att inget liknande ska inträffa igen. Det gör att domkapitlet anser att det räcker med en erinran i det här fallet.