Domkapitlet bedömer sammantaget att prästen har överskridit den gräns för yttrandefrihet som vigningen till präst för med sig och därmed i avsevärd mån har skadat det anseende en präst bör ha. Foto: Naina Helén Jåma/TT och Johannes Frandsen
"Jag har yttrandefrihet", sa prästen som kritiserade arbetsgivaren i sociala medier. "Dåligt omdöme", tyckte domkapitlet och gav prästen en skriftlig erinran.
UPPDATERAD. Prästens kyrkoherde anmälde prästen efter att denna vid flera tillfällen publicerat inlägg på Facebook, främst på sin egen Facebook-sida men också på församlingens sida. Inläggen handlade om ett beslut om att avyttra en av församlingens kyrkor, vilket prästen var kritisk till. Prästen har också skrivit om sitt lönesamtal, om att hen skulle säga upp sig och skulle anmäla en namngiven chef.
Kyrkoherden skriver i sin anmälan att tonen varit ”konfrontativ” och uppfattar inläggen som skrivna i affekt. Arbetsgivaren har vid flera tillfällen påpekat det olämpliga i prästens sätt att agera i sociala medier
"Yttrandefriheten stöder"
Prästen anser att innan ett beslut är fattat- i detta fall beslutet om försäljningen av kyrkan - så råder åsiktsfrihet, även på församlingens sidor. Prästen anser vidare att yttrandefrihetsgrundlagen och visselblåsarlagen stöder att hen kritiserar ledningen och missförhållanden i församlingen. Däremot skriver prästen att det var olämpligt och omdömeslöst att skriva att hen skulle anmäla den namngivna chefen, och att hen kommer att be om ursäkt för detta.
Domkapitlet lyfter i sina beslutsskäl fram stiftets codex ethicus – uppförandekoden för vigda medarbetare. Enligt den ska personliga strider mot präster, diakoner, andra medarbetare, chefer eller förtroendevalda inte föras i medier eller sociala medier. Där står också att de vigda företräder Svenska kyrkan även på sina egna sidor på sociala medier och därför måste agera med omdöme även där.
Domkapitlet hänvisar även till ett beslut av Svenska kyrkans överklagandenämnd. I det betonas att varje svensk medborgare får uttrycka åsikter i vilket ämne som helst. När det gäller personer i vigningstjänsten ställs dock högre krav på ett omdömesgillt agerande och lojalitet till det gemensamma. Det måste därför finnas vissa gränser för vad som är möjligt för en innehavare av kyrkans vigningstjänst att utrycka offentligen, enligt överklagandenämnden.
Inget gott omdöme
Domkapitlets bedömning är att en präst inte bör uttala sig på sociala medier om konflikter och samarbetsproblem med ledning eller enskilda kollegor på sin arbetsplats, utan i stället bör söka lösningar på annat sätt.
Prästens publiceringar visar inte på ett gott omdöme och väcker inte förtroende, anser domkapitlet.
Domkapitlet bedömer sammantaget att prästen har överskridit den gräns för yttrandefrihet som vigningen till präst för med sig och därmed i avsevärd mån har skadat det anseende en präst bör ha. Domkapitlet tilldelade därför prästen en skriftlig erinran. Prästen är besviken på beslutet men säger till Kyrkans Tidning att hen sannolikt inte orkar överklaga beslutet.
-Jag talade med biskopen i en timme i höstas om vad man får skriva privat på Facebook. Biskopen sa att yttrandefriheten är så stark att man som präst i Svenska kyrkan inte behöver oroa sig för att det man skriver på sin egen Facebook, säger prästen.
-Biskopen är ordförande i domkapitlet, men i beslutet lyckades biskopen inte få med sig domkapitlets ledamöter.
"Präster har yttrandefrihet"
Prästen håller inte med om kritiken mot arbetsgivaren varit osaklig.
- Jag tycker att jag framförde saklig kritik mot beslut och missförhållanden i församlingen. Vi har yttrandefrihet i Sverige, inte censur, och saklig kritik borde man kunna framföra som präst också. Och det finns en visselblåsarlagstiftning också.
- Men vigningslöftena verkar fungera som en munkavle på oss präster, och yttrandefriheten gäller tydligen inte för oss.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.