Det var när prästen tjänstgjorde som Jourhavande präst, akut samtals- och krisstöd via 112, han under ett samtal uppgav han sitt namn. Något som bröt mot den anonymitet präster ska ha när de arbetar som jourhavande präst.
Detta ledde till att konfidenten, som senare har anmält prästen till domkapitlet, kunde söka upp honom privat.
Under de timmar av telefonsamtal som följde ska prästen bland annat sagt att han inte kan bli biskop eller kyrkoherde, för att han är emot präster som är kvinnor. I en sådan position måste man skriva på att man kan samarbeta med präster oavsett kön, något prästen förklarade att han inte vill göra då han anser att erkänna kvinnor i ämbetet är att gå emot Bibeln.
"Inte så aktiv med mitt motstånd"
“Jag är väl inte så aktiv med mitt motstånd men jag ville inte direkt låta mig prästvigas av en kvinnlig biskop om man säger så” sa prästen under ett samtal, enligt protokoll från domkapitlet.
Prästen har också i samtalen uttryckt att han funderat på att på med i Missionsprovinsen.
Efter att anmälan inkommit till domkapitlet, som inlett ett tillsynsärende, har prästen getts tillfälle att yttra sig i frågan.
Han har då sagt att han inte är emot präster som är kvinnor och tar avstånd från det han uttryckt i de privata samtalen. Prästen ber om ursäkt för de olämpliga formuleringarna och lovar att detta inte ska upprepa sig.
Har brutit mot Svenska kyrkans ordning
Domkapitlet konstaterar att genom att låta en själavårdsrelation övergå till en relation av privat karaktär har han agerat i strid med sluten överenskommelse med Jourhavande präst och med Codex ethicus i det aktuella stiftet.
Prästen har också uttalat åsikter som står i strid med de löften han gav vid vigningen och med Svenska kyrkans ordning.
Genom sitt handlade har prästen i avsevärd mån skadat den anseende en präst bör ha, enligt domkapitlet.
Finns grund för avkragning
Domkapitlets bedömning är att det sammantaget finns grund för att förklara prästen obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst. Efter att ha gjort en avvägning landar dock domkapitlet i att tilldela prästen prövotid.
“Vid en sådan avvägning måste det finnas en möjlighet till omsorg om den som genom löften står i vigningstjänsten, också för en felande präst. Domkapitlet anser därför att [prästen] bör åtnjuta förmånen av en prövotid.” skriver domkapitlet i sitt beslut.
Om prästen under prövotiden, som är på tre år, på nytt visar sig olämplig för sitt uppdrag kommer domkapitlet att avkraga honom.
HÄR kan du läsa om fler beslut som fattats i domkapitlen.