Präst med sparade konfirmandbilder frias efter överklagan

Foto:TT

Domkapitlet gav en präst prövotid för att han haft gamla bilder på konfirmander i sin dator. Nu upphäver överklagandenämnden beslutet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Foto:TT

Det var i samband med en begäran om befogenhetsprövning som domkapitlet i Linköpings stift fick kännedom om anklagelser mot prästen om ”olämpligt agerande” och inledde ett tillsynsärende. Något som Kyrkans Tidning tidigare berättat om.

Prästens dator och mobil gicks igenom av ett säkerhetsföretag som hittade vad de menade var nio olämpliga bilder.

Det handlade om gamla foton från konfirmandresor, exempelvis på ungdomar i badkläder. Vissa hade tagits för mer än tio år sedan. När domkapitlet upplyste de nu vuxna ungdomarna om att bilderna fanns kvar på prästens dator, tog några av dem illa vid sig. 

Prövotid på tre år

Domkapitlet ansåg att mannen skadat det anseende en präst bör ha och gav honom en prövotid på tre år. Det innebär att han kunde förklaras obehörig om han inom den tiden visade sig olämplig igen.

Prästen överklagade. Hans ombud Andreas Stenkar Karlgren var mycket kritisk till domkapitlets hantering av ärendet och ansåg att bilderna tolkats in i ännu äldre anklagelser och ärenden där prästen befunnits oskyldig.

- Under alla omständigheter så förefaller det som en överloppsgärning att man har beslutat om prövotid för att han glömt bort att radera ett över tio år gammalt bildmaterial. Bilder som inte är explicita eller brottsliga, som visats i bildspel på föräldramöten och återsamlingar, sade ombudet Andreas Stenkar Karlgren till tidningen efter domkapitlets beslut.

Nämnden ändrar beslutet

Överklagandenämnden konstaterar att bilderna togs för länge sedan och inte är av olaglig karaktär, samt att minnesbilder från inblandade måste behandlas med försiktighet efter så lång tid. Överklagandenämnden hänvisade också till att det som åberopas till stöd för ett ingripande enligt 31 kap. 12 § kyrkoordningen inte får ligga alltför långt tillbaka i tiden.

Att prästen brutit mot arbetsgivarens personuppgiftspolicy genom att bevara bilderna på sin tjänstedator borde ha hanterats i arbetsrättslig ordning, anser överklagandenämnden och upphäver domkapitlets beslut.