Biskop i Missionsprovinsen avkragas av domkapitlet

Arkivbild. Foto: Johannes Frandsen, Missionsprovinsen

Den 27 april vigdes prästen Bengt Ådahl till biskop i Missionsprovinsen. Nu har domkapitlet i Göteborgs stift beslutat att frånta honom rätten att utöva ämbetet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Arkivbild. Foto: Johannes Frandsen, Missionsprovinsen

"Ingen enskild person eller rörelse kan själv tillskapa tjänsten och förfoga över den. När en präst i Svenska kyrkan tidigare kallats till ett uppdrag som biskop i en annan kyrka har vigning och tjänstgöring skett i överensstämmelse med vår kyrkas ordning och med kyrkans samtycke. Så har inte skett i det nu aktuella ärendet”, skriver domkapitlet i sitt beslut.

Innan Bengt Ådahl gick i pension i fjol var han kyrkoherde och sedan komminister i Slättåkra-Kvibille pastorat utanför Halmstad. Sedan 2014 ingår det i nya Getinge-Oskarströms pastorat. Som Kyrkans Tidning har berättat om tidigare valdes han till biskop i Missionsprovinsen. I april vigdes han.

– Domkapitlet kunde inte komma fram till något annat beslut än att frånta prästen rätten att utöva prästämbetet. Det är inte förenligt med att vara präst i Svenska kyrkan och låta sig vigas till biskop i en annan kyrka, säger biskop Susanne Rappmann i ett pressmeddelande.

Bengt Ådahl håller inte med biskopen.

– Jag tycker inte att det är ett riktigt beslut, säger han till Kyrkans Tidning.

– Det finns präster som har jobbat utomlands i en annan kyrka och sedan kommit tillbaka i tjänst i Svenska kyrkan utan att ifrågasättas.

Därför borde det enligt Bengt Ådahl inte vara något problem om han vill hålla en vigsel, begravningsgudstjänst eller döpa ett barn i sin gamla församling.

– Då får jag följa Svenska kyrkans ordning och när jag tjänstgör som biskop får jag följa Missionsprovinsens regler.

Men du har ju låtit dig vigas till biskop i en annan kyrka, Missionsprovinsen?

Det är inte en annan kyrka. Så har vi inte formulerat oss. Vi är en del av Svenska kyrkan som förvaltar Svenska kyrkans arv av klassisk kristendom.

Jag har inte utträtt ur Svenska kyrkan och vi är inget registrerat trossamfund.

Bengt Ådahl framhåller att bekännelsen är densamma. Men han vet att Svenska kyrkan har en annan uppfattning om Missionsprovinsen.

Ni viger egna biskopar. Är inte det i strid med Svenska kyrkans ordning?

I bekännelseskrifterna står att om inte Svenska kyrkan viger rätta biskopar får vi göra det själva. Under många år har många dugliga prästkandidater inte fått vigas till präster. Det är orsaken till att Missionsprovinsen bildades.

Med det menar Bengt Ådahl att kandidater som inte bejakar kvinnliga präster har hindrats från prästvigas sedan mer än 25 år och att präster som inte bejakar att samarbeta med andra präster oavsett kön inte heller får bli kyrkoherde.

Om Svenska kyrkan hade varit litet mer vidsynt att tillåta olika fromhetsriktningar att verka inom kyrkan hade inte Missionsprovinsen behövt bildas.

Men Svenska kyrkan hävdar att präster måste följa den kyrkoordning som kyrkomötet beslutat om?

- Men vi hävdar att prästlöftet att varar trogen Guds ord går före kyrkomötets beslut.

Liknande fall har tidigare varit föremål för prövning av domkapitel i flera stift, bland annat Karlstads stift och Växjö stift. De aktuella prästerna har då förklarats obehöriga att utöva prästämbetet inom Svenska kyrkan.

De fallen har även behandlats i Svenska kyrkans överklagandenämnd. Så kommer det att bli i det här fallet också.

- Jag kommer att överklaga beslutet, säger Bengt Ådahl.

Fakta: Bildades 2003

Missionsprovinsen bildades 2003 i protest mot kyrkomötets beslut att inte prästviga dem som inte kan samarbeta med kvinnliga präster. Det togs 1993. De är även starkt emot kyrkomötets beslut 2009 att tillåta äktenskap mellan par av samma kön. Missonsprovinsen kan ses som fortsättning på Svenska kyrkans fria synod bildad 1983 och de så kallade Linköpingsmötena år 1997 och år 2002, organiserade av förre Göteborgsbiskopen Bertil Gärtner. Han var länge en ledande person i de här sammanhangen.

Missionsprovinsen skriver i sin ordning att den står ”i kontinuitet med den andliga tradition som vuxit fram och förvaltats i enlighet med denna bekännelse inom Svenska kyrkan, och betraktar sig som ett icke-territoriellt stift i denna tradition”.